I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Testbilder med nya Canon G10 14,7 Megapixel

Ingen vetenskaplig test utan jag har ägt den i snart en vecka och hunnit testa den lite mera nu bara, jag köpte den bara för att slippa dra med mig ryggsäcken med mina två andra hus för jämnan,  jag var lite tveksam till en början, men här har Ni MINA ord och värderingar om denna lilla superkompakt...

Så ser den ut, liten och smidig här med den trådlösa fjärrstyrningen till studioblixtarna fastmonterad.

Uppifrån, notera ratten för ISO lägena, sitter extremt bra till och de fungerar riktigt bra, men jag som är bortskämd med både 5d och 1ds MKIII vill nog inte rekomendera högre ISO än 400 om man inte vill ha brusiga bilder, i nödfall tycker jag det fungerar att köra ISO 800 men JAG tycker det blir för brusigt för min smak.

Härlig 3" skärm och bilden visas stående eller liggande beroende på hur du håller kameran, kameran har ansiktsigenkännande så man ska på focus rätt i stället för focusera på bakrunden.

 

Jag är JÄKLIGT IMPAD hur bra den lilla skiten fungerade i studion, provade några bilder med superbra resultat, klart godkänt...

 

Porträttbild fotograferad enbart jpeg och bilden är bara krymt ner, skulle jag fotograferat i RAW så kan man "kräma" ur bilden 25% mer gissar jag ;)

Helbild observera att bilden är helt orörd originalbild direkt från kameran.

Produktbilder lämpar den sig alldeles utmärkt till...

 

Inomhusbilder fungerar perfa även utan blixt, men rekomenderar max ISO 400, den har dock inbyggd stabilisator så man kan ta riktigt bra inomhusbilder med ISO 400.

 

Praktiskt med liten smidig kamera, man kan ta bilder överallt utan folk tittar på en som när man bär omkring system kamerorna.

 

Nattbilder ( bilden ovan är beskuren och rättad upp för cykeln lutade kraftigt )

Fungerade helt pefa, lång exponeringstid klarar den bara ner till 15 sekunder, men det räcker riktigt långt faktiskt. Här hde jag ställt kameran på en pakethållare bak på en cykel, men rekomenderar ett bra stadigt stativ. Enda nackdelen med lång expneringstid är att det tar ett bra tag innan bilden är klar att visas efteråt men köper man en sådan här kamera så har man mer tid än man köper en 1ds MKIII för 14 x mer i pris än vad denna kostar! Denna kostar bara ca 5000 kr, men den är värd detta pris helt klart!

 

Utomhus på dagtid fungerar den helt klart perfa!

 

Så vad är denna kamera bäst på?

* Utomhusbilder dagtid

* Studiobilder kanonbra!

* Macro Superb 1cm närgäns

Fördelar:

Liten smidig ( i mitt tycke ) enkel, bra bilder för pengarna, stabilt chassi, många funktioner även helt manuellt läge så den går ypperligt att köra i studion, bra batteritid, snabb laddare, Bra kvalité när man filmar med den i 640x480.Bra autofocus, ameran skickar först ut en grön focuspunkt som kameran snabbt får fäste på och detta fungerar mycket bra!

Nakdelar

Brusiga bilder vid ISO 800 och 1600, långsam zoom.

 

Slutsats:

Det är ju ingen kamera som bröllopsfotografen ska köpa direkt, men som kompliment till den stora tunga utrustningen eller vill man ha en bra familjekamera så är denna utmärkt. Jag är själv riktigt nöjd med denna, för hur ofta har man inte missat en bild p.g.a man inte haft med sig kameran för man orkar helt enkelt inte alltid ta den stora klumpen med sig, eller så är man rädd att någon ska sno den...

Vill någon se fullstora 14,7 MEGAPIXELS originalbilderna så maila mig bara på info@ricke.nu så kan jag maila dem.

 

 

Mvh RickePostat 2008-10-29 21:14 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Nära att bränna ut mig igen...

Oj oj... så nära jag varit att bränna ut mig igen, känner igen symtomen sedan förra gången och ändå hamnar man "nästan" där igen, varför? Bara konstatera att jag är en Arbetsnarkoman...

Det har jag i och för sig vetat om de sista 15 åren, så det är ju ingen hemlighet, men att sluta ljuga för sig själv och erkänna att man har problem är ett stort steg.

Jag "sprang" i väggen 2001, hade tidigare är 1989-2001 ett eget företag inom reklambranchen, ( var väldigt ung när jag startade detta ) hade som mest 5 anställda och gjorde skyltar, textiltryck, trycksaker och en tidning som gick ut till 38000 hushåll, och den gjordes i tabloid, vi tryckte den inte själva utan vi sålde annonser, gjorde reportage, och monterade samman allt original, hade även 4-5 skribenter/fotografer som gjorde reportagen samt att man själv var ute ibland. Men det som knäckte mig var att vi hade så tätt mellan dedlinen och utgivningen p.g.a några som annonserade som ville att vi hade så annars skulle dom inte annonsera, men det som knäckte mig då var att jag kunde jobba upp till 40 timmar utan att sova, för att hinna göra annonserna och montera tidningen samman, jag brukade köpa 6-pack redbull och 2-3 dextrosol för att hålla mig vaken, fick som en kick av detta, men det gjorde ju så att jag tömde kroppen på all energi som fanns kvar...

så här var det 2001...var trött jämnt och kunde sova 24 timmar om ingen väckte mig, började jag tappa minnet, minns inte vem jag pratat med i telefonen, Jag och min familj hade fem år tidigare köpt en ny villa och nu hände det flera gånger att jag körde hem till de gamla villan och undrade vem det var som hälsade på när jag inte kände igen bilarna som stod där;) jag hade jätteproblem, minns inte namnet på folk som jag känt hur länge som helst.

Nu har jag jobbat för mycket igen och är trött hela tiden, dålig minne har jag också fått, fast det kan ju vara åldern som spökar lite också eller ;) nåväl, jag har försökt att göra ingenting fredag, lördag och söndag, har bara sovit i princip.. sover oftast 12 timmar i sträck, så jag måste börja kunna säga nej, men det är inte det lättaste...

sedan har man ju några munnar att mätta, hyra att betala och en massa annat som vore kul att ha pengar till också, men det är ju inte värt att jobba ihjäl sig utan hälsan är ju det viktigaste... så man måste börja tänka om lite, men det är inte lättaste...

Någon annan som har eller har haft samma problem men lyckats ta sig ur "beroendet" att jobba jämnt, vardag som helg, kvällar etc....

 

Sköt om er !

 

Mvh RickePostat 2008-10-29 16:14 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Köpte en Canon G10 och sigma 170-500

Jag är tillbaka på ruta ett där man en gång i tiden började, med en kompaktkamera, den här är förvisso en digital som inte min första kompaktare var, men känslan är nästan samma...

Jag köpte Canons nya G10 med 14,7 MEGAPIXLAR och den är ju riktigt bra, duger säkert för uppdrag för dagstidningar då man inte vill släpa med sig dom stora husen.

Min kameraväska är allt annat än lätt att släpa med sig, det är ju mycket därför jag köpte den lilla smidiga G10:an för att ALLTID ha med mig kameran, idag ligger den ju oftast hemma och väntar mellan uppdragen.

I väskan har jag än jäkla massa nödiga och onödiga prylar, två hus med fullformat och optik från 17-500mm optik, mellan 17-200 så är det ljusstark optik f/1.8 -  f/2.8 och Canons L-serie.

Jag vet faktiskt inte vad den väger, har aldrig vågat väga den, men väskan är grymt tung och det finns möjlighet att stoppa in en bärbar dator i bakkanten på väskan, men jag har oftast den i en separat väska. 

Mina två fullformatare Canon 5D och Canon 1ds MKIII.

 

Jag har även köpt ett nytt optik för systemarna denna vecka, så jag passade på att testa den också idag när jag ändå skulle testa G10:an.

500 mm är grymt långt, dock är ju inte detta så ljusstark optik så den väger ju bra mycket mindre än Canons 70-200 2.8L , men är ändå imonerad att ett sådan billig optik tar så pass bra bilder ändå, det man märker som är betydligt sämre än Canons L-serie som jag har att jämnföra med är att focusen är betydligt slöare än Canons, så länge jag är i soljuset och fotograferar så fungerar det riktigt bra, men direkt jag är i skuggområden så börjar focus att jaga fram och tillbaka...

Alla bilderna ovan är tagna med Canons nya G10, skönt med lite mer vidvinkel som motsvarar 28-140mm, vilket är hyfsat bra för att vara en kompaktkamera.

Jag tänkte testa 500 mm optiken och såg att grannen snett mitt emot mig hade satt upp ett mat för fåglarna på tomten, så jag satte mig på deras bro för att invänta fåglarna ( ser ni den lilla fågeln? bilden tagit med Canon G10 )

Nu en bild med Sigmas 170-500mm och med Canons 1DsMKIII.

Skärpedjupet blir riktigt kort i 500mm trots att det inte är så ljusstarkt.

Jag fångade även en annan granne med denna på 500mm. handållet 1/320 och riktigt högt iso för att få kortare exponeringstid då det är efter solens nergång.

Jag är imponerad av dem båda, både G10:an för smidigheten, Raw-format, och närgränsen på 1-cm, den närgränsen har ju inte sigmas 170-500 direkt ;) men tycker det ändå fungerar hyfsat trots ett billigt pris och mindre bländare, nackdelen är vä att ma får köra på högre iso för att kompensera en mindre bländaren, men ett roligt objektiv som jag nog sällan kommer att använda, men ändå kul att ha ...

Mv RickePostat 2008-10-26 19:57 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Glad över att äntligen fått ...

Det blev en riktig fest när RAZAGH fick besked att han fått uppehållstillstånd i Sverige, jag var där och fotograferade

från vänster tre glada killar Aman, Razagh och Hussain. Den sistnämnde har tidigare fått uppehållstillstånd och bor i egen lägenhet.

Det bor ett tio talet grabbar i ett asylsökandeboende i en inlandskommun och Razagh är en av dessa, alla där är under 18 år, han kommer från afganistan och har nog inte haft det allt för lätt här i livet, har nu bott åtta månader i detta asylsökande boendet och häromdagen så fick han det positiva beskedet att han får stanna i Sverige, då bjöd han in ett annat boende i samma kommun på mat och fest för att visa sin glädje.

Razagh är lättad och glad över beskedet.

Här är Homam han bor i egen lägenhet och har sedan tidigare fått uppehållstillstånd, han är inbjuden av Razagh för att fira och här nedan ser ni han dansar...

Lite annorlunda dans än vad vi är vana vid här i Sverige, i bakrunden ser vi Ferman som det kommer mer bilder av längre ner. ( Jag körde blixt synk på 2:a ridån för att få lite rörelse i bilderna )

Mitt i gläden finns ändå allvaret där och dom andra killarna som ännu inte fått beskedet om de får stanna eller inte, får det lite extra jobbigt mitt i glädjen.

 

Jag har ju två kameror två blixtar, två förlängningskablar, så jag lånade ut en 5D till Hussain som gillade att fotografera. jag visade hur jag brukar hålla blixten.

Här är Ferman, en riktigt skön lirare, om Ni sett Ipremreklamen på TV´n och MR Bean, så kan Ni tänka er en blandning mellan dom två det är Ferman :)

Här dansar Ferman tillsammans med en ur personalen.

 

Ferman vinkar hejdå!

 

 

/Ricke

 

 Postat 2008-10-19 15:02 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Jag fotograferade en Chihuahua idag ...

eller läs igår för klockan har passerat det magiska 00.00

Hade bara en enkel bildidé i huvudet, ett stort hundben och en Chihuahua, både med vit och svart bakrund i studion...

Mums vilket härlig ben tycker Chihuahuan vars namn är Blossom och är en tjej... Vit bakrund som är ordentligt överexponerad med tre stora blixtar så den är verkligen kritvit.

Jag testade även med spegelbild, här ligger det en pexiglasskiva under Blossom och benet, nackdelen är att jag kan inte överxponera så att den blir kritvit för då försvinner spegelbilden helt. Visst kan man göra den i efterhand i photoshop men tycker det är skojgare om nan lyckats direkt med originalbilden i kameran.

 

Här har jag ljusat upp det mörkare partiet av spegelbilden när hon dansar

provade även med svart bakrund ... kolla en större bild här: http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1477438.htm?set=mp

hum kanske bäst att börja käka lite om man ska äta den idag?

Hallå? va menar du att jag inte skulle orka det? kolla då bara ...

 

Mums det var ju riktigt gott :)

 

 

 

Ha de bra!

 

Mvh RickePostat 2008-10-12 00:30 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa 

Tidigare blogginlägg

Kompisar