I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Det bästa och det sämsta med Norrland...

 

Det bästa med Norrland...

( bilder från Lappland och västerbotten i dag 30/12 2008 )

Det bästa är att det är som att leva och bo mitt i ett vykort...

( bild ovan tagen med G10 genom rutan under färd )

( bild ovan tagen med G10 genom backspegeln under färd, rimfrost och soluppgång )

 

Det sämsta med Norrland...

Är att skrapa av rutorna varje morgon om man glömt ställa in bilen i garaget eller glömt trycka in sladden till motorvärmaren ( och det händer tyvärr ofta )

Provade fotografera med min 1dsmkIII efter total sensorrengöring...

Jag bloggade i förrgår om sensordamm på mitt första hus, det visade sig vara fett från sidorna inne vid sensorn som fastnade på min rengörare och därefter på sensorn när jag rengjorde den häromdagen ;) så efter en rejäl rengöring så är den som ny igen, inte ett bås på bilden ovan...

 

He jer te å ta e lungt i morr´n ha en trevli nyårsaftan !

Gott Nytt År!

 

/Ricke

 Postat 2008-12-30 23:50 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sensorsmuts, studio och vinterbilder...

Denna dagen började inte så bra men slutade desto bättre!

Jag och mina ungdomar var och tittade på nattsmatchen ( en vollybollturnering som pågick till 04.30 i morse ) så det blev sent innan man somnade, sedan hade jag ställt väckaren på 09.00 för jag skulle hinna byta ut några bakrunder i studion innan jag skulle börja fotografera kl.11.00.

Jag har aluminiumrör inuti pappbakrunderna för dom inte ska hänga sig och bli böjda och därmed inte så snygga att ha som bakrunder, jag har sex fasta bakrunder och ett 10-20 talet lösa i förrådet, jag fick kapa ett aluminiumrör för att få det att stämma lite och det tog tid, sedan så hade jag upptäckt att det fanns ett litet litet bås på sensorn på min relativt nya 1ds mkIII som jag tänkte avlägsna med mitt sensorengöringskitt som jag köpt för dyra pengar till mitt numera andrahus 5D, till 5D:n så fick man ju stå och rengöra inför varje studiofotografering om jag bytt objektiv på kameran, men på min nya 1ds mkIII så har den ju inbyggd sensorrengöring som fungerat mycket bra och jag har verkligen sparat många sköna timmars rengöring med denna kameran ska jag säga, men just idag första gången jag provade göra manuell rengöring så blev det totalt misslyckat, det stannade kvar mer skit på sensorn än det var innan jag började rengöra för jag kollade ju aldrig att jag lyckats plocka bort allt skit :( så det kommer att bli några timmar extra photoshoppande för att få bort dammet på bilderna...

Se så hemskt ! snacka om jobb att plocka bort dessa, ser nästan ut som lilla fotomodellen ser dammet ;)

Här har jag lyckats redigera bort dem på en annan bild, men det är ju ett 50-70-talet bilder så jag vet inte om jag orkar sitta och pilla med detta utan kunderna får redigerade bilder som dom väljer ut i stället.

När jag fotograferat klart i studion så ringde mina barn eller rättare sagt undomar och ville vi skulle ut och köra lite skoter då det var så härligt väder ute, det var verkligen avkopplande och fick lite sköna vinterbilder på köpet också...

Jag har kört med samma kamera i studion och utomhus, men på utomhusbilderna syns inte dammet lika bra som i studion som tur är...

Min dotter 16år på den äldre bortre av dom två äldre snöskotrarna, hon tog skoterkortet i våras så hon tycker det är roligt att köra egen maskin, min son sitter på den främre skotern.

Vi körde först till en backe där min fru var och jobbade ( hon jobbar med flyktingungdommar och de var och åkte i en backe )

Här är min fru med lektakterna, hon verkar lite halvskraj då det gick ganska fort!

Porträttbild av en av grabbarna på frugans jobb, han provade åka skoter för första gången i sitt liv och tyckte det var skoj.

Sedan körde vi vidare mina barn och jag för att söka upp något lämpligt ställe att fika ute i det fria...

 

Japp vi hittade det och tog fram våra krossade kexchoklad som vi smulade i oss och njöt av utsikten...

 

Vänster om där vi satt och fikade...

Där borta ser man våran skidbacke ( slalombacken )

Nu blir det två jobbiga dagar som jag knappt kommer att hinna se dagsjuset, men snart på onsdag är det lite mindre jobb och då ska jag ut och njuta med skotern eller skidorna för friskluften gör en glad!

 

Gott Nytt år !

Mvh Ricke

 

 

 Postat 2008-12-28 22:08 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vilken härlig dag!

Trots fest igår och sova riktigt länge idag så blev dagen riktigt härlig!

Vi kom hem från festen kl 02.00 i natt, sedan är man ju alltid hungrig när man kommer hem mitt i natten så det blev lite gofika innan vi kryper till kojs.

Vaknade eller snarare blev väckt av min dotter som är 16 år, hon som skrek till min son som är13 år att hon aldrig får sova på morgonen, själv trodde jag det var radion som stod på och att de sjöng otroligt falsk, men det visade sig vara sonen som provade sin nya karaoke utrustning som han fick i julklapp!

Jag tittade på klockan och den var ju nästan 11.30 ... ojsan vad tiden springer iväg ;) Frugan jagade upp mig ur sängen och nu skulle vi åka 3 km skidspåret innan frukosten, visst kändes ju inte så där otroligt skoj, men man vill ju inte trotsa henne heller, så iväg och åka skidor, det gick faktiskt mycket bättre än jag vågade hoppas på, det var riktigt härligt och vädret var otroligt bra, ja det var t.o.m. plusgrader ute. Jag hade tänkt stoppa G10:an i fickan och ta med den, men var rädd att en skulle bli fuktskadad när jag åkte skidor så den fick dock stanna hemma.

Efter skidturen så blev det en halvfrukost och sedan åkte vi ut med snöskotrarna hela familjen, det var riktigt roligt trots att det började regna lite undertiden vi körde, men vad gör det då allt är helt underbart.

Jag tog med Canons nya kompaktkamera G10:an i skoteroverallen innan vi åkte iväg på skoterturen ( 1ds.en var för stor för den fickan ) så här kommer lite bilder från eftermiddagen...

( Jag har tagit alla bilderna med G10 oftast mellan Iso 400-1600 och med blixt i synk på 2:a ridån för att få lite mer fart i bilderna. )

Min son som sitter på den ena skotern undrade varför jag stannade och skulle ta bilder just nu? Han såg nog inte riktigt vad jag såg, men detta var vad jag såg och förevigade

 

Svårt att hålla stadigt, speciellt med synk på andra ridån.

Vi körde högt upp på ett berg där vi såg alla husen som det lyste så fint från, jag vet inte riktigt vad min fru håller på med?

 

- men hon verkade dock ha skoj!

 

 

Härliga ljus när solen gick ner bakom berget.

 

Det började regna.

Hela familjen samlade i solnedgången.

 

När vi kom hem blev det hemmabakad kebabpizza utan ost, riktigt gott trots avsaknaden av osten ;)

I morgon blir det till att jobba igen, så nu är tyvärr ledigheten slut för denna gången!

 

Ha det bra!

Mvh ricke

 

 Postat 2008-12-26 19:17 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Första skidturen för flyktingungdomar

Min fru jobbar med asylsökande ungdomar och hon ringde och frågade om jag inte skulle komma och fotografera när några av dem gjorde sin premiärtur på skidor, sagt och gjort så begav jag mig till skidspåret där de skulle åka 2.5 km spåret.

 

Dom säger ju att en bild säger mer än tusen ord, så här kommer det några bilder i stället...

 

 

 

Ser ut som vilka skidåkare som helst, man kan ju inte tro att det är första gången de står på ett par skidor... 

 

 

 

woops ....

 

Stilpoäng med den sköna stilen

 

 

 

Broms finns det? Eller fungerar det bra så här?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men trots att de ramlade ofta, så var det aldrig några sura miner utan tummen kom alltid upp!

 

Dom var riktigt duktiga, men det tog nära två timmar att åka 2.5 kilometer så några högre farter var det ju inte tal om direkt. Men det blev många skratt och dom tyckte det var skoj men dom var helt slut efteråt. Och det ser nog lättare ut än vad det är

 

 

 

God fortsättning på er alla!

 

 

Mvh RickePostat 2008-12-25 18:15 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ståndet!

Jag är så jäkla glad idag, för det har inte varit mycket ljus här uppe sista tiden, utan det är nästan mörkt hela tiden, men nu vänder det äntligen och blir ljusare och ljusare,- och jag blir bara gladare och gladare ju ljusare det blir :)

Så här högt är solen där jag bor i Norra Sverige då den står som högst denna dag, men nu vänder det och den kommer allt högre upp på himmeln.

Vintersolståndet är då solen står som lägst på himlen på norra halvklotet. Då är dagen där som kortast under året. Vintersolståndet brukar inträffa runt den 21 december. Vintersolståndet förskjuts knappt 6 timmar framåt varje normalår och drygt 18 timmar bakåt varje skottår som infaller vart fjärde år.

Vid vintersolståndet lutar jordaxelns norra del maximalt bort från solen, vilket medför att det norra halvklotet alltså får sin kortaste dag och längsta natt. Norr om norra polcirkeln går solen inte ens upp.

 

Jag tog lite bilder idag då solen äntligen var framme i några minuter...

( så bilderna är alldeles färska och tagna med Canons nya G10 som man rymmer i en större jackficka )

Ena trädet är i skuggan och det andra i solen, det vänder och blir ljusare nu, tycker denna bilden passar för att beskriva vintersolståndet eller?

 

 

Här är länk till en skissbild över hur solen lyser upp vår planet just  denna dag:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Jordens-belysning-vid-vintersolst%C3%A5ndet-sv.png

 

Ha en bra dag !

 

Mvh Ricke

 Postat 2008-12-21 12:48 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa 

Tidigare blogginlägg

Kompisar