I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Höstens första Norrsken

Jag läste att det skulle vara stor chans att få se lite Norrsken i kväll och två kvällar framåt, så laddade batterierna och drog ut efter 21 tiden i jakten att få se lite av skådespelet. Jag höll precis på att ge upp, hade tagit lite bilder på stjärnhimmeln när jag insåg att det blir nog inget Norrsken i kväll och natt, så lite besviken var jag allt, dessutom så hade jag gått ner i ett dike, så ena foten var alldeles genomblöt, så frös lite och det var inte speciellt varmt heller, ca 3.5 grader enbart... brrr med en kall blöt fot och allt.

Jag hade precis plockat ner kameran från stativet, lade upp stativet på axeln och började gå bort mot bilen som stod en 3-400 meter bort på en parkering, men något sa till mig, att jag skulle vända mig om när jag gick där och... där kom det, snabbt upp med kameran och börja plåta det hela..

Alla bilder Copyright © Fotograf www.ricke.se  
Klicka på bilderna för större och bättre kvalité

 När jag vände mig om så började det spraka loss på himmelen ...

det ändras ganska fort

Bakom träden var det ett häftigt skådespel

Det rörde sig upp och ner 

Men det är ett mäktigt skådespel och jag satt eller rättare sagt stod och frös på första parkett med en blöt fot, men inte tänker man på sådant när det är Norrsken :-)

Förstora och kolla på denna bild, ganska kul faktiskt, för det kom ett flygplan körandes och tog med lång exponeringstid, så fick med planet, fast man ser lampan under som blinkar :-) ser du sträcket kolla in det mer noga så ser du det!

snacka om att förändra sig snabbt

måste ju testa någon stående bild så ni får se ljuset längre upp

blir som lite lila sken

nu håller det på mynna ut

Ja nalta jer he kvar ändå som ni se

När he gav sig, tycker inte det varade så många minuter, men säkert en 10-25 minuter var det som häftigast, men sen gav sig det, så tog bilen och körde sju kilometer till Norsjövallen, dör brukar man se ganska bra och kolla...

Kolla in stjärnhimmelen ...

Ganska mäktigt eller hur?

Ganska mäktigt skådespel och är väl därför man bor i Norrland, för vem vill missa detta?

Skön känsla när man vill vara för sig själv en stund!
Man är alldeles själv, i bland helt mitt i skogen, är ofta så mörkt runt omkring en att man ser knappt var man sätter sina fötter, därav går man ofta med blöta skor :-)  En gång för två år sedan tror jag det var? då stötte jag på en björn, jäklar så rädd har jag nog aldrig varit förr :-) men nu gick det ju bra haha... inga björnar men blöta skor!  ( jo det var exakt två år sedan björnen och norrsken: http://www.rickes.fotosidan.se/blog/126007.htm  )

Hoppas det blir i morgon eller läs i kväll igen av detta skådespel...

Vilken tycker du blev bäst?

Sov gott och ha en härlig dag! / Ricke


 Postat 2016-08-30 02:23 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Skellefteå nattbilder under matfesten 2016

Tog lite bilder av Skellefteå i natt vid 23-24 tiden, det regnade lite lätt stundvis, men regn i luften gör att ljuset kan bli lite annorlunda och reflekteras lite annorlunda än när det är klart ute

Bilderna är fotograferade med Canon 1Dx II samt 24-70 2.8L med långa exponeringstider 20 sekunder till 2 minuter ungefär, för på vissa ställen var det väldigt mörkt. tagna i bulpläget, d.v.s jag håller inne knappen tills jag anser att den har exponerat klart.

Vilken tycker du blev bäst?

Klicka för större och bättre bild...

Lejonströmsbron i Skellefteå. Bron var färdigbyggd 1737 och är Sveriges äldsta träbro. Med sina 207,5 meter var den också länge Sveriges längsta träbro, tills en 230 meter lång träbro byggdes på Gimonäs i Umeå 2006. I bakgrunden kan man se tornet av Landskyrkan.

Lejonströmsbron från sidan, det röda i vattnet är från bilar som hinner köra över bron under den långa exponeringstiden.

Lejonströmsbron, tyvärr fick jag lite regndroppar på linsen 

Landskyrkan Skellefteå, här kan man se ljuset i luften som jag tror gör mer effekt p.g.a att det är lite regn i luften. Kyrkan ligger ca 1,5 km väster om Skellefteå centrum. Den byggdes omkring 1500 talet och är Skellefteås huvudkyrka om jag uppfattat det hela rätt?

Landskyrkan sett från huvudingången

Landskyrkan sett från andra sidan av Skellefteåälven.

Landskyrkan sett från andra sidan av Skellefteåälven.

Landskyrkan

Parkbron i Skellefteå är den som ligger närmast centrum och byggdes 1913 och dåvarande Riksväg 13 gick över denna bro, och den ersatte därmed Lejonströmsbron som huvudbro över älven.

Skellefteå breder ut sig på andra sidan av Skellefteåålven

Stadshotellet i Skellefteå intill masten, det var matfesten och ett himla liv där just nu vid 24 tiden när jag tog denna bild.

Här är Stadshuset och ett disco som hade lampor som blinkade hejvilt 

Här ser man Viktoriabron, en fyrfilig bro som E4:an går över Skellefteå älv, den bron var klar och invigd 1961

Blir snyggare bild med lite förgrund som trädet, men då ser man inte Viktoriabron lika bra.

Vilken bild blev bäst tycker du?

Önska alla en fortsatt trevlig söndag, Här är det helsoligt och bra väder, så nu blir det att åka hoj upp mot Vittjåkk, så kanske blir några trevliga bilder även idag? vem vet vad man stöter på längst vägen...

 

// Ricke

#Skellefteå #Landskyrkan #Lejonströmsbron #Matfesten #Viktoriabron #ParkbronPostat 2016-08-28 11:35 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Han leka lite med fria bilder idag..

Jag har ju verkligen ett kanonjobb och har haft det nästan hela mitt liv, ( sedan jag startade mitt företag och var drygt 20 år då ) kan ju styr mina dagar lite själv även om det är mycket jobb inne, i dag regnade det stundvis, men på eftermiddagen blev det sol blandat med mörka regnmoln, så passa på att åka ut och ta några bilder runt om, bara på skojs skull, för det är ju skoj att ha skoj, eller hur? :-) 

Sedan kan man ju alltid lyckas sälja några bilder i efterhand också, som förstoringar eller annat, så även om man har skoj, så kan man faktiskt tjäna pengar och leva på ha skoj... 

så  alla dessa bilder är tagna inom en kilometer från där jag har företaget, helt otroligt egentligen, eller hur? har ju gps på kameran, så går väl kolla exakt gissar jag? men hur?

Regnbågen

Magiskt ljus

Dom har gjort en vandringsled runt hela Vajsjön, ett Naturreservat med mycket fågelliv, tyvärr är det inga fåglar där nu, för jakten har börjat och då blir det tomt även här på fåglar :-(

När jag stod där och fotade så dök det upp en kvinna med en hund, jag hade en frisbee i bilen som jag kastade iväg, för tänkte testa om jag fick några coola bilder på jycken...

precis just när hon skakade av sig så kom solen med sina sista strålar fram, så blev lite lyckad eller?

När jag passerade en fotbollsplan så såg jag dom tränade där ... så stanna till och testa kameran lite där också, man kan fånga alla möjliga och omöjliga ansiktsuttryck  :-)

eller ?

Snygg räddning av Målisen

Kul med bilder trots man jobbat med det i nästan hela sitt liv mer eller mindre, så blir jag sällan less, jo det händer väl ibland man tappar man inspirationen för att fota, så går väl lite i vågor som allt annat i livet, måste ha lite lagom av allt.

/ RickePostat 2016-08-26 00:34 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nattbilder och långa slutartider av Nordens längsta träbro med 1Dx MKII

Min son flyttade in i egen lägenhet i Skellefteå nyligen då han har kvar ett år på skolan där, åkte och hälsade på han i går kväll, så passade på att ta lite nattbilder då han bor väldigt nära Nordens längsta snedstagsbro i trä. ( om det gäller fortfarande? för var 2010 den byggdes, så kanske finns det längre nu? Träbron är 130 meter långa gång- och cykelbro, Älvsbackabron  kallas den i folkmun.

Klicka på bilden för större bild

Så ser den ut i vinkeln från min sons lägenhet.

Följ den röda tråden ( en cyklist som kör i den lite längre exponeringstiden )

Tog även lite foton från bron åt båda hållen...

E4 bron fotograferad från Älvsbackabron, exponerad i 22 sekunder, och 180 mm zoom på Canon 1Dx MKII

Gångpromenad efter Skellefteåälven

Man kan se stadskyrkan i bakgrunden

Här kan man se masten som står på vitberget spegla sig i Skellefteåälven

Här är vy mot Bergsbyn hållet...

Jag kan tycka det är både kul och rogivande att ströva omkring och ta nattbilder med långa slutartider, ser motiven överallt och blir helt klart annorlunda bilder om man fotograferar samma motiv när nattens skepnad dragit in i stället för dagsljus, enda nackdelen är att tiden går så fort, för varje bild kan ju ta mellan 15-någon minut att ta beroende på hur man vill ta den, så var väl 24.00 när jag åkte dom 8 milen hemåt i natt.

/RickePostat 2016-08-25 08:21 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fick testa en Porsche...

Vilken skojig eftermiddag och kväll!

Det kom förbi en vän som jag känt i många år, han frågade vilken tid jag slutade...

Jag kommer förbi med Porsche´n och hämtar dig när du slutar så får du testa köra lite sa han!
så på klockslaget kom han in genom dörren till mitt företag, jag var nästan klar, för Porsche är ju inte varje dag jag kör i varje fall.

Jag fick nyckeln, nyckel och nyckel, ser mer ut som ett USB minne, kröp ner i sittbrunnen, ja i den bilen så sitter man verkligen nära vägen, man kryper ner i stolen, känner nästan asfalten framme vid tårna.
Nu söker jag förbryllat över vars jag ska stoppa nyckeln bland alla mätare och sådant...

(klicka på bilderna för större och bättre kvalité )

Han förklarar att Porsche alltid har nyckeln på vänster sida, så stoppar in "usb" minnet och radion startar, och alla instrumenten tänds, vrid om nyckeln nu får du höra ett härligt ljud säger han...

Sagt och gjort, så vred jag om tändningen och Wrooom, så startade bilen och vilket vackert ljud, väldigt dovt och med mörk stämma så brummade det rejält när jag tryckte lite på gasen, kände mig som nyss fyllda arton år igen, och just klarat körkortet, för kände hur hårstråna på mina armar reste sig av extas :-)

Jag körde iväg, inte fort men inom den lagliga hastighetsbegränsningen som gäller i tätbebyggelse och körde bort mot "obebyggelse" ( vi sätter alltid O framför i Norrland, Ogjort är inte gjort etc, tror ni förstår

Jag kommer utanför samhället och börjar plocka lite växlar, dom sitter perfekt, väldigt tätt, skön känsla, fjädringen är väldigt hård och jag får lite gokart känsla när jag börjar komma in i lite kurvor, väldigt skön känsla må jag säga! den är helt enkelt perfekt för min smak, allt satt där det skulle och blev smått förälskad ganska snabbt kan jag säga!

Att få köra Porsche Cab och testa dra ut växlarna lite var verkligen en skön känsla, när man passerat 4000 varv och ökar, man känner hur boxermotorn jobbar i ryggen bakom en, man närmar sig 6000 varv,  pillar in nästa växel och det känns som man växlar helt perfekt, nackhåret reser sig och man hamnar i extas när man pillar in ännu en växel och bilen bara ökar... WOW! Jag är såld, kommer nog att ligga och brumma under min nattsömn gissar jag, haha...

Porsche Boxer S knuffar på riktigt bra trots sina 315 hk, men den är så lätt med sina 1395 kg, så hästkrafter per kilo är det som gäller bilar.

Jag minns en gång när jag var ung för länge, länge sedan det var på 1900 talet :-) då köpte jag en ny Honda CRX, det var en liten sportbil, en helt ny modell, snabbare än aldrig förr ( på den tiden ) den hade inte så många hästkrafter, om jag inte minns helt galet så var det ca 139 hk, men bilen var så lätt under 1000 kg, så man åkte ifrån det mesta då. Jag hade en kompis som hade en Ford Mustang V8, som frågade om vi inte skulle "kappköra" visst sa jag, du har inte en chans sa jag, men han bara skrattade och sa att det begriper du väl att du inte har en chans grabben, du har bara en 4-cylindrig japanbil och jag har en Amerikansk Muskelbil med V8, 8 Cylindrar i stället för 4st...

Så sagt och gjort så ställde vi upp oss en sen kväll, sida vid sida och en tjej som stod i mitten, klara färdiga gå...  gissa vem som vann? Jo den lilla lätta 4-cylindriga bilen, för jag hade fler hästkrafter per kilo än hans mycket tunga Amerikanska muskelbil hade då! 

Nåväl tillbaka till kvällens Porsche Boxer S nu...

Luftintag bak till motorn, tyvärr tog jag inga bilder på hur den ser ut i "skuffen" men när man öppnar bakluckan så rymmer man nog två stycken kameraväskor som jag har ( stor ryggsäck ) man ser ingen motor alls, utan det är filtklädd och ser ut som mitt vardagsrum, dvs prydligt värre där bak, man kan dock fylla på olja och spolarvätska, det är allt som sticker upp från filtmattan längst fram mot motorväggen. Jag frågade hur man kollar oljan? - man tittar på instrumentpanelen säger han snabbt!

På tal om instrumentpanelen...
Man kan få in i den högra lite allt möjligt, eller vad sägs om kolla G-kraften, GPS, Tidtagarur, förbrukning och mycket annat skoj där du!

Denna modell är av 2014 och ser lite annorlunda ut mot dom Boxer S som fanns i början av 2000 talet, tror denna modell lanserades 2011 om jag inte har fel? jag är dock ingen Porsche expert, så ska inte uttala mig om det, men tror att där någon gång kom denna eller kanske 2013? någon som vet?

Dom har kvar piporna mitt monterade där bak, sexigt värre tycker jag om man nu kan tycka en bil är sexig ;-)

Porsche Boxer S, så ser den ut i modellen utan tak, vet inte om dom har tak på dessa modeller? för jag är som sagt ingen expert alls.

Jag gillar formen på den i alla fall

Snygg tycker jag! fast jag gillar former och linjer

Porsche är kända för att ha mycket bra bromsar, för man kan komma upp i mycket höga hastigheter och då gäller det att kunna stanna fort också...

Gillar även sjön och bron i bakgrunden av denna skönhet

Här ser man återigen luftintaget...

Så ser den ut med suffletten uppfällt

Kanske inte lika snygg, men ger ett väldigt kaxigt intryck tycker jag i varje fall!

Så ser jag ut när jag kört Porsche, tror inte bara det var håret på armarna som reste sig :-) ( bilden på mig har ägaren av kärran tagit )

Hoppas Ni drömmer och sover lika gått som jag i natt!

//RickePostat 2016-08-23 23:17 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 Nästa 

Tidigare blogginlägg

Kompisar