I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Min son opererade ögat...

Detta är min son, han var den som inte var den stillsamma typen som barn, utan han var den som var lik sin far ( trots att vi inte har några biologiska band ) Mer i taket än på golvet, d.v.s helvild. Fast ungar nu förtiden får ju en diagnos och det fick ju även min son, så läkarna rekomenderade amfetamin när han var barn, det under kontrollerade former givetvis.

Vi följde läkarnas råd och gav han amfetamin under en sex måndaders period, men vi tyckte att han började skela så mycket och trodde det kunde bero på amfetaminet, dessutom blev han så "loj" så vi bestämde utan läkarens rekomendation att sluta på eget bevåg. Nu vet jag inte om det kan bero på det att han började skela? det kanske han gjort ändå, men vi inbillade oss att det kunde bero på det i alla fall.

Så här mycket skelade han innan operationen ( se bild ovan ) en lekbild jag tog i studion för ett år sedan, men hittade inget där skelningen syntes bättre än så.

Min son har verkligen sett fram emot att inte skela, mycket för att slippa bli retad, och helst före skolavslutningen. Så äntligen fick han tid för att opereras...

Okej, lite tråkigt är det ju att sitta och vänta i en timme eller två, men det kan det ju vara värt eller hur?

Nu äntligen... fast det är ju verkligen nervöst också, inte minst för mamma eller pappa...

 

hum... fick en flytande alvedon som inte smakade så gott...

Nu på med alla möjliga slangar för att kolla ekg, puls och blodtryck under tiden han är nersövd.

Ingen lite spruta direkt...

Pappa, jag kommer aldrig att somna, för jag är ju inte trött..

ZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..............

 

Käns lite jobbigt som förälder att bara se på och lita på att allt går bra, för det handlar ju om att  gå in i ögat och knipsa av en bit av muskeln. så helt riskfritt är det ju inte, men samtidigt vill man ju grabben ska må bra och han vill ju själv opereras, så det är inget vi som föräldrar vill eller rekomenderar han.

Efter ca 2 timmar så kommer han till uppvakningen, lite tungt men samtidigt lättade över att det gått bra.

Han fick ha en lapp i några timmar efter operationen, men läkaren rekomenderade att ta av den redan tll kvällen för att ögat ska välja sig så fort som möjligt...

Det är idag ett drygt dygn sedan han opererades, han ser fortfarande dubbelt, men han är själv optimistisk och tror det kommer att bli bra, men han skelar inte alls nu, känns lite konstigt när man är van att han gör det, men det kommer nog att bli bra.

Han ska vara hemma från skolan någon dag för infektionsrisken, lite ont är det så han får alvedon men annars är det en riktigt tålig grabb...

 

Mvh Ricke

 

 

 Postat 2009-04-28 21:44 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Slalom och fest

Jag är tillbaka från Danmark och Norge, blev sju eller åtta flygresor och fem hotell på sju dagar samt en massa mil i bilen för att kunna ta dom bilder som mitt fotouppdrag gick ut på. ( se tidigare blogg för mer info )

Nu är jag tillbaka i Västerbotten, i går åkte vi till Malå i Lappland och köpte "nya" slalomskidor som de säljer ut i slutet av säsongen, vi provåkte dem innan, känns lite konstigt att åka skidor nu denna årstiden som i slutet på april, men det beror ju på att jag varit i Danmark och södra Norge och jobbat, där är det ju nästan sommar nu, ja i Danmark hade ju träden redan blommat ut.

Ingen bra bild, det är från självutlösarn på G10:an, men det är i allafall en bild från slalombacken som vi åkte igår 25/4 2009.

Min fru fyller jämnt snart så när vi kom hem hade ett gäng "brudar" gömt sig och slängde en filt över henne innan hon så vilka det var och drog iväg med na...

Sedan åkte de iväg med henne...

 

fixade till henne, måla naglarna ...

Sminkade henne och fixade en 50-tals frisyr ...

snart är hon klar...

Blev hon en 50-tals brutta? snart bär det iväg...

 

Fler kompisar anländer...

Vi hade hyrt en 50-tals raggarbil med chafför för att ta oss till en 50-tals fest...

Själv fick jag åka MB cab med egen privatchafför.

 

Vi stannade efter 7 kilometer och körde på taket, det är lite för tidigt här uppe i norr att köra nercabbat. Nu är vi på väg till Krogen i skogen. ( 2,5 mil mitt i skogen där det ska vara raggarfest eller 50-tals fest heter det väl )

Här är ju frugan och en massa "tjej" kompisar som just anländt med raggarbilen.

Roligt hade vi nog...

 

Utanför festlokalen så kom det fler och fler amerikanska bilar ju närmare småtimmarna vi kom, här är det Cheriffen som anlänt.

 

Observera att det är snö under bilen ännu...

( vissa bilder från Canon kompakta G10 och en del från 1dsMKIII, Ni ser säkert vilka bilder som kommer från den sistnämnda kameran, tycker det är stor skillnad i kvalité )

Ha det bra!

 

Mvh Ricke

 

 Postat 2009-04-26 19:21 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Från Danmark till Oslo...

Nu har jag sovit en natt i Oslo, har aldrig varit här tidigare, så det är skoj med nya ställen, ansikten och byggnader. Jag är här för fotouppdrag som i Danmark ( läs tidigare blogginlägg ) orkar ine beskriva en gång till.

Först flyg från Skellefteå till Arlanda, sedan till Köpenhamn och bil genom Danmark, nu har jag flygit från Ålborg i Danmark till Köpenhamn, sedan vidare till Oslo i Norge.  Jag ska vara här till Måndagkväll då åker jag tåg till Kristiansand och ska jobba där i två dagar.

Jag sitter just nu och väntar på en man som ska hämta mig så jag vet vars jag ska fotografera , passar på att lägga ut lite bilder som jag tagit nu på förmidddagen, vandrade runt lite i Oslo.

Oslo mitt i centrum eller sentrum som de skriver på skyltarna.

Jag blev så glad att jag satt intill en svensk man på planet, skönt att höra svenska igen efter ett tag på Danmark, han hade varit i USA och jobbat. När vi pratat ett tag så frågade jag var från Sverige han kom ifrån? Nä... Han var från Oslo...  Oj! dom pratar ju nästan som oss i Norra Sverige här i Oslo? Inte alla, men många.

Här bor jag för tillfället.

Centralstationen

Oslo är ju en hamnstad så det finns gott om båtar.

Nä, men vad är detta för konstig byggnad då?

Måste dit och ta en titt, ser ut vara mycket folk där?

 

Nä men, är det inte Månbas alfa ??

Eller ett helt moderskepp som landat? spana in skuggan från mig fotografen ;) Allting är lite annorlunda i Norge så till och med skuggan min är inte som den ska...

Månbas Alfa visar sig efter jag gått runt en stund vara Operan i Oslo ;) fast det visste ni alla utom jag som kommer från Norra skogarna och inte varit här tidigare ;)

Fick lite sky-känsla över denna byggnad.

 

 

Det är soligt och ganska varmt i Oslo idag, tror halva stan var på Månbas Alfa idag?

 

 

Nä, men se där kom ju min Mercedes, måste vara chaffören som ska hämta mig...

Norges svar på USA`s Frihetsgudinna?

 

 

Nu ska jag ut och jobba, så man har råd att leva...

 

 Ha en trevlig Söndag, var Ni än befinner er!

Mvh Ricke

 Postat 2009-04-19 14:27 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Att jobba som fotograf utanför Sverige...

Jag jobbar som fotograf och har fotograferat bl.a trappor för Nordens största trappfabrik sedan 2003, så nu har jag varit i Danmark och kom till Oslo i Norge idag, bilderna används bl.a i broschyrer, webben etc....

Här ser ni lite tidigare bilder http://www.dromtrappor.se/

Har andra uppdragsgivare också, så detta är bara en av dem, men det är tack vare dom som det blir sådana hära resor. Kul att resa runt, men är lite jobbigt att bo på hotell i längden. Det dyraste jag har bott nu måste vara i Köpenhamn, kom dit kl.22 en kväll, checka in och somna, checka ut kl.08.00 och betalade närmare 2000 svenska kronor för att sova några timmar! hum...

Flög från Norrland, till Arlanda, byte till Köpenhamn, sedan bil runt i Danmark, har kanske kört 50-60 mil runt i DK, är nog inte mer än 45 mil från Köpenhamn till Skagen? Det bor ca 5.5 miljoner Danskar på så liten yta om man jämnför med Sverige. Men jag ska tillbaka till Danmark, har varit där förr, men har som blivit lite förälskat i detta land som ligger så nära Sverige, trevliga människor som bjuder på sig själva, synd bara på priserna...

Visste Ni att det finns 2500 taxibilar bara i Köpenhamn. ( vad man nu ska veta det för? )

Idag åkte jag flyg från Ålborg till Köpenhamn, byte till Oslo, Norge. Har varit runt i nästan hela Danmark och fotograferat trappor, låter kanske inte så kul jobb, men jag älskar det verkligen, ser nya utmaningar i varje trappa, olika vinklar etc.

Man kan tro det är enkelt att bara trycka på en knapp så har man tagit bilden, men så är det faktiskt inte, jag ljussätter noga varje bild, Jag vet aldrig i förväg hur det ser ut dit jag kommer, ibland har jag någon ritning att gå på, så jag vet hur trappen ser ut, men vet inte hur omgivningen, fönster, soljus ser ut just nu när jag ska fotografera denna trappan. ( jag kan inte komma tillbaka senare, det kanske tar 2 timmar att köra till en specifik trappa, så det är nuet som gäller, därför måste jag ljusstätta som jag vill ha det.

 

Lite exempelbilder på Danska trappor:  ( som oftast är med svängda än dom populäraste Svenska trapporna, trots att dom tillverkas i Sverige.

 

OBS. dessa bilder är inte från en kalibrerad skärm som jag har hemma vid, så färger kanske ser lite konstiga ut?

Nybyggt hus i DK, dom har inte flyttat in ännu, så det är en massa bråte bakom mig, bygglampor och tjafs. Här har jag satt upp två blixtar för att motverka överexponering av fönster, jag kör studioblixtar med trådlös synk här, en i källaren också.

Synd på strömkabeln som ni ser, den gick inte att flytta på då den går till en stor bygglampa på övevåningen, dom hade inga andra lampor i huset p.g.a det är en arbetsplats ännu.

Här ser man även ljuset från blixten i källaren och mellanplanet, man kommer på nya ställen hela tiden, så man får inte fundera så länge hur man ska ljussätta och oftast är det ganska stressigt med flera inplanerade fotograferingar per dag+ körtiderna upp till kanske två timmar per trappa ibland.

( får redigera i ps, tyvärr )

Här försöker jag följa räcket, tyvärr var det massa byggbråte i källaren också, så får fixa det i ps åxå...

Försöker ta alla tänkbara vinklar som bara fantasin kan begränsa, i bland skickar jag upp kameran i stativ mot taket och avfyrar trådlöst för nya annorunda vinklar, nackdelen är att det tar tid och den är verkligen begränsad...

 

Här står jag utanför huset och fotograferar ;)

och här ligger jag på rygg i källartrappen ( hum kanske därför min rygg inte är så bra längre? )

 

Brukar passa på att fotografera lite annat när manändå har kameran uppe mellan jobben en Dansk häst i daijely wether eller hur tusan de nu stavar?

Pyroman i Danmark? kör dom runt och tuttar på Gardiner? eller säljer dom tuttar och gardiner?

många ord är samma fast betyder olika i DK, exempelvis så säger dom bankar på dörren, då vi säger knackar...

 

Skyways to heaven

 

I Natt sov jag i Ålborg, jäkla fint värre och billigt va det för att vara i Danmark ...

Fin toa och duch. Sedan var det några rum till och en stor hall... och där sov jag helt själv.

Självporträtt ;)

Hamnade på 15 :e våningen = högst upp i huset, jag som är höjdrädd fick ta mig en "stänkare" innan jag vågade gå ut dit på balkongen ;)                 ( lite smygreklam är aldrig fel eller?)

Tog lite bilder från höjden... höll dock på att tappa ner min 1ds MKIII alá 70 papp i marken från 15:e våningen... gulp va rädd jag blev, fick svindel och gick in och skakade en stund....

Samma kyrka några "stänkare" senare från samma balkong, nu är jag inte rädd för höjder längre, jag kan flyga ...

( lång exponeringstid, jo men visst )

 

Det är väl det tråkigaste att det bara är Canon och jag som umgås hela tiden, dock är det bara jag som tar en "stänkare" men det är väldigt sällan det också, men i Danmark har de mycket gott öl och man vill ju smaka på livets goda?

Nej nu sänker vi Danska flaggan för denna gången, jag beger mig hemmåt eller menar till rummet flyget går 06.45 gäsp, inte mycket sova i natt heller. fick stiga upp 05.15 en lördagsmorgon, in´t ä hä så kul in´t.

Nu jäklar blir det åka av, från Ålborg till Köpenhamn, sedan vidare till Oslo ...

 

Danmark är nog det land som har flest vindkraftverk, det växer som träd i Norrland där nere.

( Köpenhamn på bilden )

 

Man ser det sista av Danmark nu.... suck!  Next Oslo...

 

 

Ha en trevlig helg!

Själv ska jag vara ledig i kväll och börja jobba först i morgon Söndag, sedan under måndagskvällen drar jag ner till södra Norge Kristiansand tror jag det heter?

Det är dyrt i Norge, har åkt min dyraste taxiresa någonsin i dag, jösses! jag fick han att slå av taxametern på slutet, jag sa 

- ska i skut skall´n a de, då slog han av´n taxametern alltså. men det blev dyr ändå...

Ha de gott!

 

 

Mvh Ricke

 

 

 

 Postat 2009-04-18 13:54 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Är i Danmark på fotouppdrag i veckan...

Nästa vecka är det i Norge, och veckan före så var det sju dagar i Stockholmsområdet. Jag har fotograferat Trappor för Nordens största trapptillverkare sedan 2003, ett jobb jag trivs med. fotograferar givetvis andra uppdrag för andra uppdragsgivare också, så detta är bara en av dem.

 

Arlanda i går eftermiddag, segt att sitta och vänta på flygplatser, kör helst egen bil där de går, dels för jag rymmer att ta med mig mera fotoutrustning, men även för att jag gillar att köra bil.

Här är lite trappor som jag tog i Stockholmsområdet veckan före...

Här saknas det en list under trappen, så ska dom använda den i en broschyr får man använda ps. till att fixa en list.

 

Här är mer trappor som jag fotograferat tidigare: ( om ni orkar se?)

http://www.dromtrappor.se

så ser det ut där jag sovit i natt :) håller på att ge mig av ut och jaga trappor att fotografera i Danmark...

kommer att åka genom hela DK upp till Åland, sedan tar jag flyget därifrån till Köpenhamn och sedan direkt till Oslo. återkommer...

 

Ha en bra dag här i Köpenhamn är det helblått idag!

Mvh Ricke

 

 Postat 2009-04-16 08:25 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa 

Tidigare blogginlägg

Kompisar