I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Gick på begravning idag, men dörren var låst...

En liten stor man har gått bort, en man som jag lärde känna redan som 12 åring. Hans namn var Anders, men vi började kalla han för "Städmästar´n" i början av 90-talet,  för han brukade städa Norsjös gator och torg då han var frisk och kry, dom sista åren så var han sjuk och orkade inte städa så mycket som tidigare, men trots det så var han alltid glad när man träffade honom, han brukade ringa så ofta han kunde och fråga: "Ha du ha´d me bort" även om det var en måndag kväll han ringde så brukade han avsluta samtalet med " Ha en trevlig helg" Han hade väl inte alltid så god orientering på dagar och sådant gissar jag, men han var en skön kille som jag kommer att sakna massor, känns som en bit av mig själv försvann när jag fick höra den sorgliga nyheten.

Hur som helst fick jag veta att han gott bort för ett tag sedan, och givetvis finns Anders i mitt stora lilla pippifågel hjärta, jag visste inte när begravningen skulle ske, men idag fick jag sms av min dotter Elina: Det är begravning för Anders "Städmästarn idag kl.12.00, -  jag svarade oj, tack måste nog gå dit känns det som, för det känns bra på något vis att ta avsked även om det är tungt. Jag jobbade för fullt, och kom på att jag har ju inte kläder som jag kan gå i kyrkan på mig och jag bor ju 5 mil bort numera, så fick reda på av min dotter att jag hade kvar en skjorta i lägenheten som hon tagit över, så dit och byta till en fin, nästan svart skjorta, min son Casper ville följa mig till kyrkan, så vi körde om på Blommor & Ting i Norsjö, tittade på klockan som satt på väggen strax ovanför expediten. Expediten frågade vad vi skulle ha för blommor, jag sa två rosor, som man kan ta avsked med vid en begravning och tittade på klockan ovanför henne igen, den är om sju minuter så du får gärna skynda dig lite sa jag försiktigt. Hon tittade lite konstigt på mig och frågade är det begravning idag och såg fundersam ut, - jo svarade jag och skyndade mig till bilen för att åka bort till kyrkan. När vi kom fram till kyrkan så fanns det inte en bil där utanför på parkeringen, så kändes lite underligt, men jag parkerade och vi gick bort mot ytterdörren med var sin ros i handen min son och jag...

- Jag tog tag i kyrkdörren och kände den var låst! tittade på min son som sa, känns lite pinsamt det här pappa... Hum, jo sa jag, helt klart och tog min telefon sms:a min dotter ( för hon jobbade ) och skrev att kyrkan är låst? fick efter en liten stund tillbaka ett sms: - Det är i Kalvträsk, Sorry visste inte det...

Och Kalvträsk är ju några mil bort, så jag missade att ta farväl till Anders på hans begravning, så får bli ett avsked här i stället...

Det var ett tråkigt besked att han gått bort och klart man tänker på alla åren och allt man gjort.

Under 90-talet och början av 2000-talet  brukade jag trycka kläder med "Städmästar´n" och har nästan fotograferat han inför varje jul, för då brukade han dela ut julkort till vänner och bekanta, och tror inte det var många som hade så många bekanta som Anders, han kände nog dom flesta känns det som.

Så här minns nog dom flesta som känner Anders honom, han var ute och jobbade ofta sena nätter och kvällar, han var duktig och höll Norsjö rent från skräp.

Vi brukade göra julkort av alla möjliga slag

Här på en ren i snöstorm som vi tog fram efter lite knep & knåp ( var ju några år sedan nu )

Vi gjorde även andra coola bilder tillsammans.

2009 lade jag upp lite fler bilder på Anders, se här: http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=264029    ( då hade Anders nyligen fyllt 50år )

Har även skrivit och bloggat om han förut, här också från 2009: http://www.rickes.fotosidan.se/blog/39485.htm

Här är Roserna som blev inköpta idag, får använda dom så här i stället. Du kommer alltid att leva vidare i bilderna och i mina minnen, så länge mitt hjärta slår i alla fall.

Ha de gott och vi ses kanske en dag? vem vet?

//RickePostat 2015-02-16 18:10 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Rent en glad ren och lite nattbilder

En glad ren som blev fotograferad under Jokkmokksmarknaden med den lilla kompakta Canonen G7X så inte alltid storleken på kameran spelar så stor roll, utan renarna poserar gärna till en liten kamera också.

Har varit sjuk sedan i tisdags, feber, snuva och trött, men tyvärr är man egen företagare och kan som inte vara hemma för det, utan har jobbat hela veckan trots det, I lördags då man slappnade av kom som allt och tror jag sov bort hela lördagen, på kvällen blev vi dock bortbjudna på mat hos bekanta, helt otroligt gott faktiskt, men trodde inte jag skulle orka då jag varit så dålig. Känns som tre glas vodka rensade bort alla bakterier som var kvar, för när jag vaknade på söndagsmorgonen kände jag mig klart piggare och bättre, så medicinen fungerade nog bättre än jag kunde tro i alla fall...

Så åkte ut och tog nå kort i kväll

Laven i Malå med härliga kvällsfärger

En kvällsbild med lång slutartid från sågen, röken och ljuset blir så skönt. Hade med mig min sambos son som är elva år, han tycker det är kul att följa ut och fotografera. ( så om du tittar noga ser du en skymt av hans stativ och även han lite suddig när han inte satt så stilla ) 5D MKIII som ligger direkt på backen ca 30sek.

Jag trodde det kanske skulle synas lite Norrsken, men tyvärr inte trots klar himmel, så vi roade oss med att fota lite annat när vi ändå åkt ut...

Dom röda strecken är en bil som passerar, min sambos son har sin kamera på stativet som syns i bild och givetvis är det en Canon han har på det stativet.

Åkte förbi hos Kunosson tidigare på kvällen, han höll på tvätta upp sin fina bärgare för det skulle komma en och göra ett reportage med hans lastbil för en tidning. ( tagit med lilla kompakten Canon G7X )

Nu blir det sova, för en ny hård arbetsvecka står för dörren...

Ha de gott!

/RickePostat 2015-02-16 00:30 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

410 året av Jokkmokks Marknad året 2015

Jokkmokks marknad uppstod för 410år sedan och har varit tradition sedan dess, i år var dock första gången av alla dessa 410 år som jag besökte den marknaden. Vi åkte sent och kom sent, men han ändå se renracet, modeshow, marknaden, träffa folket och köra hem i värsta tänkbara snöoväder med stormbyar.

Här är berättelsen i bilder...

Jokkmokk ligger ovanför den norra Polcirkeln i Norrbotten i Lappland.

Modeshow av Lise Taopio Pittja som skapar och designar moderna samiska kläder.

Efter modevisningen gick vi runt lite på marknaden och då såg jag denna bild som jag var tvungen att fånga, för visst ser det ut som tjejen retas med dom irriterade skyltdockshuvudena, lägg även märke till dom hungriga rävarna som alla tittar på det tjejen äter :-)

Rävmannen som säljer äkta rävmössor och vem vet, kanske blir man listig som räven om man bär en sådan? Känns som man inte skulle vara direkt så populär bland djurvänner om man hade en sådan på sig...

Nu börjar det dra ihop sig till ren´t race med renar... 

Renracet går ut på att det snabbaste ekipaget av två startande intill varandra går i mål först. Man ligger ner på en släde som renen drar.

Publiken står runt hela banan och det är inte lätt att hitta en plats där man kan trycka mellan objektivet för att få en bra bild direkt, för det var verkligen trångt runt banan.

Det är heller inte lätt att få stopp på ekipagen när de kommit in över mållinjen...

Lägg märke till att hela fem personer, killar, tjejer, kvinnor och barn försöker få stopp på ekipaget...

Nu blev det så tungt att renen fick stopp...

här landade en ren på den tjej som vann huvudracet på lördagen.

Ser lite kulig ut eller hur?

Man kan nästan tro att det är tomtens Rudolf med den röda mulen, så glad som denna renen ser ut att vara.

Nedan lite fler actionbilder.

Sen kommer skymningen och ovädret börjar rulla in.

Kåtor 

Inne i en av kåtorna, där var det pub.

Inte många affärer man kan köpa sådana kläder i eller vad tror ni?

Affären heter Stoorstålka och ligger mitt i Jokkmokk.

Men titta dom har ju en foto affär i Jokkmokk ...

och nästan en halvmodern biograf också, verkar finnas det mesta där i Jokkmokk.

Dom har en riktigt vacker kyrka i Jokkmokk...

eller vad tycks?

Sen hälsade vi på Jon-Krista Jonsson och Lovisa Nilsson  dom finslipade...

dom sista detaljerna på kläderna inför kvällens Samedans.

Lovisa har sytt upp Jon-Kristas kolt inför kvällen, Mamma Annapia granskar och berömmer.

Ja, bilden talar för sig själv...

Här är två ungdomar på väg till årets Samedans i värsta stormen.

I rondellen när man åker in till Jokkmokk har dom byggt detta fina konstverk helt i snö.

Det var dock inte så kul att köra hem i den värsta stormen, på vissa ställen körde man in i snövallar som drevat in över vägen, hände en del olyckor, men vi klarade oss helskinnade.

Ha de gott!Postat 2015-02-09 01:19 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Canon G7X

Fick ett köpsug lite tvärt och inhandlade en liten fickkamera Canon G7X, tänkte den kan vara bra att alltid ha den i fickan, är bara andra dagen jag har den men har testat lite naturbilder med den då jag pendlar 10 mil om dagen, så finns det alltid fina vyer och inte alltid att den stora 45 kg kameraväskan är med heller.

Canon G7X för er som är sugen på en liten smidig kamera som tar betydligt bättre bilder än en mobiltelefonkamera: 

owerShot G7 X - den hittills mest kraftfulla PowerShot-kameran i fickformat.

PowerShot G7 X ger möjligheter att ta enastående bilder i de flesta situationer tack vare bakbelyst 20,2 MP CMOS-sensor i 1 tums storlek, och ett ljusstarkt f/1,8-2,8, Canon-objektiv med 4,2x optisk zoom och 9-bladig bländare se mer här: http://www.cyberphoto.se/info.php?article=g7x

så några bilder från dagen...

'

Före Rentjärn från Malåhållet ser man denna vy över Åmlidens Vindkraftverkspark

Genom rutan ajabaja, men kom ingen bil emot, inte så trafikerad väg direkt, mest älgar, björnar, vargar och en och annan ren man möter här känns det som :-)

Mycket snö trots o töväder idag. igår var det -15 grader och det tvärväxla och blev nästan som en sommardag, med sol och allt...

Lapplandskylten mitt på Åmlia

Genom rutan igen...

Vackert eller hur?

Mycket snö är det dock, gissar på lite drygt metern eller mer?

Bjöd min fina dotter på lunch ute idag, testade ta en bild :-)

I morgon blir det att besöka Jokkmokks marknad och då följer även den stora tunga kameraväskan med, så kolla in här i morgon kväll eller söndag, kanske hittar jag något som fastnar på bild därifrån...

Önskar alla en trevlig helg!

/RickePostat 2015-02-07 01:25 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tidigare blogginlägg

Kompisar