I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Gick på begravning idag, men dörren var låst...

En liten stor man har gått bort, en man som jag lärde känna redan som 12 åring. Hans namn var Anders, men vi började kalla han för "Städmästar´n" i början av 90-talet,  för han brukade städa Norsjös gator och torg då han var frisk och kry, dom sista åren så var han sjuk och orkade inte städa så mycket som tidigare, men trots det så var han alltid glad när man träffade honom, han brukade ringa så ofta han kunde och fråga: "Ha du ha´d me bort" även om det var en måndag kväll han ringde så brukade han avsluta samtalet med " Ha en trevlig helg" Han hade väl inte alltid så god orientering på dagar och sådant gissar jag, men han var en skön kille som jag kommer att sakna massor, känns som en bit av mig själv försvann när jag fick höra den sorgliga nyheten.

Hur som helst fick jag veta att han gott bort för ett tag sedan, och givetvis finns Anders i mitt stora lilla pippifågel hjärta, jag visste inte när begravningen skulle ske, men idag fick jag sms av min dotter Elina: Det är begravning för Anders "Städmästarn idag kl.12.00, -  jag svarade oj, tack måste nog gå dit känns det som, för det känns bra på något vis att ta avsked även om det är tungt. Jag jobbade för fullt, och kom på att jag har ju inte kläder som jag kan gå i kyrkan på mig och jag bor ju 5 mil bort numera, så fick reda på av min dotter att jag hade kvar en skjorta i lägenheten som hon tagit över, så dit och byta till en fin, nästan svart skjorta, min son Casper ville följa mig till kyrkan, så vi körde om på Blommor & Ting i Norsjö, tittade på klockan som satt på väggen strax ovanför expediten. Expediten frågade vad vi skulle ha för blommor, jag sa två rosor, som man kan ta avsked med vid en begravning och tittade på klockan ovanför henne igen, den är om sju minuter så du får gärna skynda dig lite sa jag försiktigt. Hon tittade lite konstigt på mig och frågade är det begravning idag och såg fundersam ut, - jo svarade jag och skyndade mig till bilen för att åka bort till kyrkan. När vi kom fram till kyrkan så fanns det inte en bil där utanför på parkeringen, så kändes lite underligt, men jag parkerade och vi gick bort mot ytterdörren med var sin ros i handen min son och jag...

- Jag tog tag i kyrkdörren och kände den var låst! tittade på min son som sa, känns lite pinsamt det här pappa... Hum, jo sa jag, helt klart och tog min telefon sms:a min dotter ( för hon jobbade ) och skrev att kyrkan är låst? fick efter en liten stund tillbaka ett sms: - Det är i Kalvträsk, Sorry visste inte det...

Och Kalvträsk är ju några mil bort, så jag missade att ta farväl till Anders på hans begravning, så får bli ett avsked här i stället...

Det var ett tråkigt besked att han gått bort och klart man tänker på alla åren och allt man gjort.

Under 90-talet och början av 2000-talet  brukade jag trycka kläder med "Städmästar´n" och har nästan fotograferat han inför varje jul, för då brukade han dela ut julkort till vänner och bekanta, och tror inte det var många som hade så många bekanta som Anders, han kände nog dom flesta känns det som.

Så här minns nog dom flesta som känner Anders honom, han var ute och jobbade ofta sena nätter och kvällar, han var duktig och höll Norsjö rent från skräp.

Vi brukade göra julkort av alla möjliga slag

Här på en ren i snöstorm som vi tog fram efter lite knep & knåp ( var ju några år sedan nu )

Vi gjorde även andra coola bilder tillsammans.

2009 lade jag upp lite fler bilder på Anders, se här: http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=264029    ( då hade Anders nyligen fyllt 50år )

Har även skrivit och bloggat om han förut, här också från 2009: http://www.rickes.fotosidan.se/blog/39485.htm

Här är Roserna som blev inköpta idag, får använda dom så här i stället. Du kommer alltid att leva vidare i bilderna och i mina minnen, så länge mitt hjärta slår i alla fall.

Ha de gott och vi ses kanske en dag? vem vet?

//Ricke

Inlagt 2015-02-16 18:10 | Läst 4947 ggr. | Permalink
Fin berättelse du förmedlar.

Surt att missade begravningen men tycker du

hedrat Anders mycket fint genom din berättelse och dina bilder.

Daniel
Du får tända ett ljus för Anders.
Sten
Vad fint! Fick en tår eller två i ögat nu..
Hälsn!
Det är ledsamt när gamla vänner går ur tiden,
så tråkigt att du inte hade möjlighet att vara där av förklarliga skäl.
Du får ta en sväng och lämna en blomma på graven, och kanske ta en bild från din väns sista viloplats.
-affe



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar