I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Trash The Dress ...

Är populärt i USA, som det mesta så kommer även Trash The Dress därifrån, är väl inte det vanligaste ännu i Sverige, men intresset för dom bilderna växer ständigt och nu i onsdags fick jag göra mitt första Trash The Dress fotouppdrag.

Jag fotograferade först deras bröllop i helgen som var och då pratade bruden Helena om att "Trasha" och när dom fick se bröllopsbilderna så hade hon bestämt sig... - Nu skulle det Trashas!

Vi bestämde att hon skulle klä på sig brudkläderna och sminka upp sig och jag skulle hämta upp henne hemma i Skellefteå där dom bor, när jag kom körande med min buss så ser jag det står en brud i bröllopsklänning där intill vägkanten, intill henne står en man med ett gevär, gulp! vad hade nu hänt? grannarna stod och tittade på brudparet. Jag stannade bilen och gick ut...

Det visade sig vara brudgummen hade köpt ett luftgevär på Jula som han höll på skjuta in kikarsiktet på medan bruden väntade på att fotografen ( d.v.s jag ) skulle hämta upp henne...  deras grannar undrade bara vad som stod på, dom försökte förklara att vi skulle fotografera medan vi trasha klänningen. Tror inte dom förstod riktigt eller om dom trodde det snurrat om helt?

Nåja, jag öppnade passargerardörren fram i min MB vitobuss och hjälpte in den brudklädda Helena, stängde dörren och gick runt på min sida, innan jag startade bilen så frågade jag en sista gång... Har du verkligen bestämt dig?

Jag fick ett stort smile i mitt ansikte och ett glatt JA!!!  därefter startade jag bilen och vi körde iväg för att hitta lite spännande miljöer...

 Jag har fotograferat många bröllop och det är riktigt roligt, men jag som fotograf är trots att man fotograferat i flera år ändå lite nervös inför varje bröllop, man får helt enkelt inte misslyckas då. Nu kände jag mig helt avslappnad, bruden likaså, vi gjorde det för det skulle vara skoj, det var det verkligen!

Och jag tror inte klänningen blev skadad annat är skitig, kanske ganska ordentligt skitig, går kanske tvätta upp ändå? om dom vill spara den?

Fast å andra sidan så om folk ska gifta om sig så är det ju inte så jäkla kul att använda samma klänning varje gång? - ja, nu är det tredje gången jag använder denna klänning, må hoppas att det går bättre denna gång ;) typ ha ha...

 Nä nu ska ni få se lite annorlunda brudbilder...

( Jag har tillåtelse av bruden att lägga ut dem här ) Det var länge sedan jag hade så här skoj... - Tack Helena!

Efter ett tags sökande efter bra platser så hittade vi en järnväg, så vi började lite försiktigt och seriöst ...

Tåglifta...

funderar på livet...

Sedan blev hon less på allt och ...

ville komma därifrån...

När ingen stannade så stoppade hon en bil och fick lyft...

fast det började regna och den bilen skulle svänga av, själv blev hon hungrig, och...

Hon fick söka upp en ny bil att åka med, som tur var så var ju jag där och fotograferade, så hon fick åka in och äta i centrum på MAX ...

Oj vad folket tittade, som de aldrig sett en brud förr?

Efter lite sökande så hittade vi en lämplig vas också ;)

Jag gick och köpte lite mat, folket slutade inte att titta? dom undrade nog om hon inte gillade maten på bröllopet eller vad som hänt ?

Mmmmm... MAX har godaste hamburgarna!  ( undrar om detta räknas som reklam eller? )

Efter hamburgaren så kände hon sig lite onyttig, men efter ett par armhävningar i trädet intill Polisstationen så fick hon tillbaka flåset ;)

Pust, jag måste vila lite nu, och då passade jag på att ta några bilder...

Nu blir det lite andra miljöer...

Ruggigt värre...

Hon provade till och med att hänga sig i ett träd...

Inte lätt att få grön gubbe...

Mitt i centrum i Skellefteå, det stod en mamma och ett litet barn snett bakom mig, ( här kör jag med 70-200 2.8L så jag är ganska långt ifrån bruden ) Mamman stannade och tittade på när vi plåtade, sa till sitt barn, O... så vacket, men tänk om hon skulle trilla i vattnet...

( jag tänte bara thihi... undrar vad dom säger snart )

Notera änglavingarna som hon fick av fontänen i bakrunden :)

Sedan blev det hopp i poolen, eller menar pölen, menar fontänen...

aaaaaaaa....  

Nu åkte vi vidare till en riktig fors... kunde bli coola bilder där med tänkte vi? kolla in förra blogginlägget så ser Ni dom seriösa bröllopsbilderna från samma fors...

hum... verkar bli suddiga bilder?

Såja, lite bättre skärpa på bruden nu...

Lite strömt är det så det gäller att hålla fast sig...

Hallå där blub, blubb ... fotografen ... jag blub... såg en fisk som var typ så här lång ju...

men det var ingen vanlig fisk, det var en mördarfisk och snipp snapp eller vad man nu säger...

Verkligen synd på så snygg brud eller hur?

.....

hum, skojar ju bara...

Helen liksom klänningen överlevde denna hårda men roliga eftermiddag!

Tack för en oförglömlig eftermiddag Helena, hoppas du inte blev förkyld nu?

Kommentera gärna om Trash The Dress? tror ni denna "fluga" slår i sverige, är det övergående eller en grej som kommer mer och mer? vad tycker du? synd att förstöra kan man ju tycka, för det är ju inga billiga klänningar?

Nu ska jag sova, ska köra till Örebro i morgon ( nästan 100 mil enkel väg )

Ha de gott och ha en trevlig Helg!

Mvh RickePostat 2009-07-17 02:35 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Höstbröllop

Vilken helg...

Lördag 27/9 Bröllop, Söndag 28/9 barnfotograferingar, tonårsbilder och modellbilder, man fotograferar nästan så det ryker om kameran... ;)

Först ett bröllop, åkte hemmifrån kl. 10.00 och kom hem igen kring 22.00 igen. Det som jag tycker är jobbigast med bröllop är ju att man är utan mat så lång tid, som nu i lördags, vi åt frukost kring 08.30, åkte iväg ca 8 mil till bröllopet enkel väg började montera upp resestudion och ställa in ljuset, skulle plåta både brudparet och alla gästerna som de ville ha med en bild i gästboken. Det blev ju först just innan kl 16.00 då på väg till kyrkan man han med att trycka in en macka i käften och sedanblev det ju först efter man plockat ner studion och då brudparet och gästerna börjat festen man lyckades få i sig någon riktig mat ;)

visar "Lite" bilder från lördagens bröllop...

 

Här har jag nyss monterat upp resestudion i ett hörn av festlokalen och testar ljuset på min fru som får hjälpa till som assistent vid bröllop.

Jag var inne och "tjuvtog" en bild av dukningen innan brudparet anlänt, tänkte det kunde vara kul som minne?

Det var verkligen oroligt väder ute, det hade regnat hela förmiddagen och det blev uppehåll så vi började med utomhusbilderna först...

Härliga höstfärger, här kör jag med blixt...

 

 Utan blixt på dessa två

Lite romantiska bilder.

 

Vilken skillnad, provade några bilder utan blixt, men gillar blixtljuset äs här då det var så tråkigt väder eller?

Blixtljus igen, får man känslan av att det är solljus eller lurar jag mig själv där lite?

Nu orkar jag inte visa mer utebilder, men det blev ett X-antal att välja mellan törs jag lova ;)

Nu lite bilder från "resestudion" som Ni såg först i bild.

OBS! Alla bilder här är direkt från kameran-raw-filen så jag har inte jobbat med dem i photoshop något alls. Synd att den grå pappersrullen blir så fort skitig, måste finlira på de bilder de väljer ut sedan.

Blommorna

Lite rolig bild att hon NÖS så hon höll på att flyga av stolen precis när jag fotograferade ;)

Vigseln i Skellefteå Stadskyrka

På med ringen ( det är bara en ring )

Man försöker vara på alla ställen samtidigt när man inte vill missa någon bild.

Härligt äntligen är vigseln klar och festen kan snart börja...

Jag kör med två hus i kyrkan 1st 5D med 85mm 1.8 och 1ds MKIII med 24-70 2.8L utan blixt för att vara så diskret som möjligt... ( om man nu kan vara det med två hus runt halsen? )

 

hum... kan detta vara flyktbilen...

Hum ser ju ut som en fransman som går i stil med bilen eller hur?

också lite ris...

 

 

Därefter åkte dom iväg... och jag rusade till bilen för att hinna först till festplatsen och börja plåta alla gästerna, så jag skulle hinna ta bilder av alla innan festen skulle börja...

Så visar bara en av gästbilderna, men dom var nog ett 70-80 talet skulle jag tro, är ju bara att skrota den bakrunden efter den "festen" ;)

 

Tror Ni dom blir nöjd med av det ni sett? det kan tilläggas att det blev många fler bilder, detta är bara några få ur "högen"

 

Mvh Ricke

 Postat 2008-09-29 22:08 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Bröllopsbilder till ett album...

Jag fotograferar ju några bröllop per år och har olika paketerbjudanden bl.a några där både tackkort och ett album ingår i priset, visst är det ju bra, men ibland undrar man om man inte skulle höja priset lite eller plocka bort albumet för det tar väldigt lång tid innan man gjort ett sådant klart...

Snyggt album i svart läder med tryck i guld Vårt Bröllop och hörn i mässing... najs, men i paketpriset  jag erbjuder så får de välja bilder själva mellan 20-40st , jag sätte ihop ett skräddarsytt album från det antalet bilder de väljer ut.

Ganska mycket jobb eller? först får man en lista på en massa bildnummer och ev redigeringar om de vill plocka bort en kvist eller så? sedan sitter jag och söker igen alla bilderna på någon av alla hårddiskarna man har, därefter beskär öppnar jag varje bild, beskär den till exakt rätt storlek, konverterar profil till det fotolabb som printar ut bilderna och när bilderna kommer så börjar jag montera in dem, först lägger jag ut dem alla på ett stort bord för att sortera dem så de passar ihop färgmässigt och bildmässigt, sedan klistrar jag in dem en efter en och slutligen klistrar ag in dem alla i pärmen. 

Först sätter jag fast dem innan jag klistrar in hela sidan i pärmen.

Det brukar ta mellan 4-8 timmar om man räknar med tiden det tar vid datorn att ta fram bilderna och beställa dem, så inte har man många kronor per timme om man slår ut summan man tar för paketet  och dessutom räknat bort skatt och de sociala avgifterna, kunderna ser mig ju oftast bara 2-6 timmar beroende på vilket paket de valt, men i sälvaste verket jobbar man nog totalt mellan 15-30 timmar per kund skulle jag tro...

också en bunt handlimmade tackkort får man ju inte förglömma...

 

Måste ju visa denna bilden, gillar hur bruden har bråttom till kyrkan ...

 

Hur jobbar ni andra fotografer? Erbjuder Ni album eller skickar ni bara iväg originalbilderna? hur tar Ni betalt? får ni mer än 40 kr timmen i slutändan när skatter och sociala avgifter är betalda?

Skriv gärna några rader ...

 

Mvh RickePostat 2008-09-03 22:45 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

På väg Norrut efter bröllop i Stockholm

Det är kul att fotografera bröllop, men även om jag fotograferat ganska många bröllop sedan 2003, så pirrar det fortfarande i magen och jag är lite nervös inför varje bröllop. Slutar man vara nervös så ska man nog kanske sluta fotografera bröllop? Man sätter större och större press på sig själv att man ska ta de bästa bilderna man någonsin tagit, så är det för mig varje gång och att det var några "från fotosidan" som gifte sig och själva är mycket duktiga på att fotografera sätter ju ännu större press på en själv. Som tur fick jag hjälp av en duktig fotograf som assisterade mig, Pia Svensson från Skåne, vi hade lite roligt åt våra dialekter, men kul att träffa henne igen. ( Tack Pia! )

Men det blev många timmars jobb så jag var verkligen trött och slut när jag kom "hem" där jag bodde ute på Färingsöarna.

Han fick sin brud efter många år!

Det blåste hårt denna dag och det växlade rejält mellan kraftig sol och moln, vilket gör det extremt svårt att fotografera då jag kör manuellt och en blixt, för ställer man in kameran ena sekunden så har ljuset ändrats till nästa sekund och man har helt fel inställningar. ( kan bara köra manuell inställning med studioblixten )

Dom var jättefina båda två...

En riktigt vacker brud.

En nattbild från Härnösand. ( trevlig liten stad )

Körde från Stockholm till Härnösand igår, sov på hotell i natt och åker vidare till Skellefteå på ett fotojobb idag tisdag och i övermorgon så blir det att fotografera Lastbilar och andra tyngre fordon för Bilfrakt så det är lite kul med omväxlande uppdrag...

Kör lungt på vägarna!

Ha de bra... och ännu en gång Grattis till Brudparet ovan!

 

Mvh Ricke

 

 

 Postat 2008-08-26 09:48 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Min första blogg någonsin...

Någongång måste man ju prova blogga,-  och det blev nu i kväll just efter det nya årets dagar börjat ticka framåt. 

Har varit i Skellefteå i dag och träffat ett brudpar inför kommande bröllop och börjat att planera deras bilder i mitt bildskapande huvud ;) Jättetrevlig par som alla andra par jag fotograferat, otroligt trevliga människor det finns egentligen, kanske har jag haft tur att bara träffa dom trevliga och det känns skönt att höra att dom blir nöjda med bilderna för det är ju det viktiga, - det ligger en hel del timmar bakom alla dessa bröllop man fotograferat och säkert kommer att fotografera i framtiden om man bara får vara frisk.

Först träffar man dem för att gå igenom vilken typ av bilder de vill ha, sedan försöker man klura ut vilken typ av människor de är och försöka fånga deras personligheter på bild ( inte alltid man lyckas med det men jag försöker verkligen ) Jag börjar fundera ut lämliga bilder i huvudet och ideér på just det berörda paret, sedan ska jag förverkliga dessa ideér på bild som brukar ta några timmar, därefter ska man plocka ihop och tanka över alla raw-bilderna till datorn och sitta där i några timmar innan man överlämnar en cd med bilder i 700 pixlar så de får välja ut bilder till bröllopsalbumet och tackkorten för att inte nämna alla förstoringar som beställs i efterhand, men det känns skönt när alla dessa timmar är över och får jag dessutom bra respons på bilderna efteråt så känns det enormt härligt!

Tiderna när man bara ställde upp brudparen och knäppte några bilder är förbi, visst händer det i enskillda fall att de vill bara ha några minnesbilder och en och annan förstoring, men oftast är det ganska många bilder i olika miljöer som gäller och gärna lite humor i några av bilderna dessutom.

Det är oftast lite annorlunda att fotografera bröllop ute i ordentlig kyla som kan vara här uppe i norr, annorlunda mot sommaren då man kan ta det lugnare och inte planera allt in i minsta detalj, man vill ju inte att brudparet ska frysa på deras stora dag, att fotografen fryser och offrar sin framtida hälsa tänker man ju inte på för stunden, men det händer ju att man blir ordentligt förkyld...

 

Här är lite av tidigare vinterbröllopsbilder...

-Det gick inte som tänkt riktigt vid öppnandet, men bliden blev ju rätt skoj ändå!

Seriösare bild där jag lyckades rätt bra med ljuset från blixten i förhållande till solen och ljuset ute.

Oseriös bild i sträng kyla ;)

"Romantik in the moonlight"

 

Hum... oj vad klockan springer iväg när man skriver blogg och söker igen gamla bilder, dax att sova så man orkar med morgondagen utan att gäspa och se helt utråkad ut ;)

Jag fortsätter kanske skriva blogg, var ju in´t så pjåkigt som jag först trodde

( massor av stavfel, men sånt bjuder jag på )

 

God fortsättning på det nya fotoåret 2008

Mvh

/RickePostat 2008-01-03 01:38 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Tidigare blogginlägg

Kompisar