I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Bröllopsbilder till ett album...

Jag fotograferar ju några bröllop per år och har olika paketerbjudanden bl.a några där både tackkort och ett album ingår i priset, visst är det ju bra, men ibland undrar man om man inte skulle höja priset lite eller plocka bort albumet för det tar väldigt lång tid innan man gjort ett sådant klart...

Snyggt album i svart läder med tryck i guld Vårt Bröllop och hörn i mässing... najs, men i paketpriset  jag erbjuder så får de välja bilder själva mellan 20-40st , jag sätte ihop ett skräddarsytt album från det antalet bilder de väljer ut.

Ganska mycket jobb eller? först får man en lista på en massa bildnummer och ev redigeringar om de vill plocka bort en kvist eller så? sedan sitter jag och söker igen alla bilderna på någon av alla hårddiskarna man har, därefter beskär öppnar jag varje bild, beskär den till exakt rätt storlek, konverterar profil till det fotolabb som printar ut bilderna och när bilderna kommer så börjar jag montera in dem, först lägger jag ut dem alla på ett stort bord för att sortera dem så de passar ihop färgmässigt och bildmässigt, sedan klistrar jag in dem en efter en och slutligen klistrar ag in dem alla i pärmen. 

Först sätter jag fast dem innan jag klistrar in hela sidan i pärmen.

Det brukar ta mellan 4-8 timmar om man räknar med tiden det tar vid datorn att ta fram bilderna och beställa dem, så inte har man många kronor per timme om man slår ut summan man tar för paketet  och dessutom räknat bort skatt och de sociala avgifterna, kunderna ser mig ju oftast bara 2-6 timmar beroende på vilket paket de valt, men i sälvaste verket jobbar man nog totalt mellan 15-30 timmar per kund skulle jag tro...

också en bunt handlimmade tackkort får man ju inte förglömma...

 

Måste ju visa denna bilden, gillar hur bruden har bråttom till kyrkan ...

 

Hur jobbar ni andra fotografer? Erbjuder Ni album eller skickar ni bara iväg originalbilderna? hur tar Ni betalt? får ni mer än 40 kr timmen i slutändan när skatter och sociala avgifter är betalda?

Skriv gärna några rader ...

 

Mvh Ricke

Inlagt 2008-09-03 22:45 | Läst 16511 ggr. | Permalink
Ser verkligen fram emot vårat album!!! :o)
Kram Milla
Svar från RickE.nu 2008-09-04 08:12
Ja, du Camilla när Ni har valt ut bilderna så sätter jag ihop Ert album som kommer att bli "perfa" ;)

/Ricke
Jag orkar nog inte skriva så mycket eget klokt så här på kvällskvisten men kan inte annat än att hålla med om vad du skriver om låg timpenning. Visserligen har jag blivit både snabbare och dyrare med åren men rik på att vara bröllopsfotograf blir man nog aldrig. Det faktum att man har privatpersoner som kunder utgör ju onekligen en viss begränsning eftersom det är få par förunnat att inte ha någon budget att hålla sig till.
Nu lite mer till dina undringar.
I mina grundpaket ingår alltid färdiga album, mycket av det skälet att jag vill kunna erbjuda mina kunder en helhetslösning och då vet jag också att den slutliga produkten - albumet med bilder - blir snyggt och når upp till den stil och nivå jag vill ha på det jag sätter mitt namn på.
Grundpaketet inkl. fotografering och ett visst antal bilder i album betalas i förväg före bröllopsdagen och tilläggsbeställningar mot faktura. Priserna skiljer sig naturligtvis jättemycket beroende på om de bokar en timme porträttfotografering och endast ett begränsat antal bilder eller heldag med ett betydligt större album plus hundratals lösa bilder, men sammanfattningsvis kan sägas att jag ligger på mellan 6-30 000 kr för mina färdiga paket.
Riktigt mycket pengar för de större paketen javisst, men då är de ju som sagt riktigt mycket jobb bakom det hela också (plus att staten ju tar en bra bit över hälften!).
/Linda
Svar från RickE.nu 2008-09-04 08:18
Hejsan!

Ja, men en del kloka ord blev det ju ändå trots att det var sent :) Jag har fotograferat bröllop sedan 2003 och visst har även jag blivit mycket snabbare på hela kedjan från raw format till leverans av albumet, och jag har höjt priset, men skulle behöva justera det igen för det ligger bra mycket lägre än de flesta som inte jobbar utan att betala f-skatt.
Jag jobbar ju en hel del mot företag och det är som du säger helt annan budget som gäller då mot privata redan skattade pengar. Ett annat altenativ är väl att sluta ta på sig uppdrag för privatpersoner och bara satsa på företag och större kunder, men samtidigt gör man det för det är så förbaskat kul också, men det är svårt att leva på att ha kul eller hur :)

Tackar för dina rader Linda!

Mvh Ricke
tycker det där med att ta betalt är svårt...hur mycket är för mycket eller tvärtom...men, ville i alla fall säga att jag tycker bilderna är skitsnygga!!:))
/E.T
Svar från RickE.nu 2008-09-04 08:20
Tack Elin med din fina kommentar!

/Ricke
Jag har valt att inte erbjuda några färdiga album alls just för att slippa det arbetet som skulle fördyra mina tjänster. Däremot inkluderar jag en hel del färdiga pappersbilder som kunden själv kan rama in eller sätta i album.

Jag har sett Lindas album och dom är jättesnygga, men det tar tid att sätta ihop dom och själva albumen är ganska dyra.



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar