I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Renflytten ett säkert vårtecken i Norr

Fick ett sms i morse av JK om jag ville följa med och fota när dom flyttar renar utefter Vindelälven upp mot fjällen, och var först lite tveksam för var så in i bomben trött för somna så sent igår, men efter en stund då jag kvicknat till lite så var det ju självklart!

Så packade kameran lite objektiv, lastade skotern på släpen och drog iväg till Sikseleberg som ligger vid Vindelälven, där träffade jag JK och vi skulle först hitta några strörenar som blivit efter flocken och hade gått över vägen på andra sidan ca 4-5 kilometer från dom andra renarna. Det var dock inte lätt med min stora breda maskin att ta sig fram i skogen, så jag väntade tills JK fått ihop dom fem renarna som kommit på rymmen.

Att få vara med och se samt fota när dom flyttar ca tusen renar upp efter älven är en upplevelse, men efter några timmar blev det beslutat att dom får stanna någon dag till för dom hade gott om mat och det är renarna som bestämmer, så svårt att sätta en dag eller ett datum när man är framme med alla renarna på fjället.

Så jag kommer nog att följa någon annan dag i stället? och kanske det blir ett reportage för någon tidning då, för är verkligen en mäktig upplevelse att få följa med.

Men här kommer några bilder som blev tagna i dag under dom tre timmar som det tog innan beslutet att renarna skulle få stanna ett tag till på samma ställe.

"Klicka på bilderna för större och bättre bilder "

"JK" Jon-Krista en superhärlig grabb med hjärtat på rätta stället

Lite av en renskötares utrustning: Lasso för att kunna fånga in renar. Hörselskydd gärna som han har med inbyggd radio. Ryggsäck med förnödenheter så som dricka och något att äta då magen börjar skrika, kan bli 14 timmars arbetspass vissa dagar för att hålla ihop renarna. Rejäla byxor och jacka som håller lite hårda tag, för dagen hade JK nya byxor, han visade upp sina gamla trasor, så hoppas dessa håller bättre :-)   En mössa i stället för hjälm, gärna med ordentliga skydd för öron, skydd för drag vid halsen. Nödstopp på skotern om något skulle gå snett.  En smidig gärna lång och smal skoter, breda plastskidor och lång matta för bästa framkomlighet i all tänkbart skoterföre. ( framkomlighet före fart och helst fläktkyld under våren, för en vattenkyld kan gå för varm då kylningen fungerar dåligt på skare eller hård snö )

Nu är JK på väg att söka upp renarna som kommit bort från den stora flocken.

och här kommer han ner på Vindelälven med fem av dom som kommit från resten av flocken. Är mycket mer jobb än man kan tro att vara renskötare bara för att hålla samman renflocken.

Här försöker JK styra upp renarna så dom går till resterande av flocken. men det ...

är inte så lätt, för renarna kan lätt spridas som en hagelsvärm och då är det bara att försöka köra försiktigt runt och få dem samman igen.

Kolla skoterspåret efter JK så förstår man att det inte är det lättaste att hålla dem samman och att dom ska gå åt rätt håll :-)

Ö? och vem är du? dom undrar nog vad det är för skoter jag kör? :-) har nog aldrig sett en liknande, eller så är det kameran de funderar över :-)

Lite pauser blev det, vill inte stressa på renarna i onödan, så blev lite pratstunder ut i mellan.

Passerade denna skoterskylt efter Vindelälven. känns som man är väldigt centralt till för är nära överallt ju :-)

Vi träffa på en till renskötare som JK pratar med här...

Johannes från samma sameby, han hade hittat en skön ställning på skotern, satt och solade i den varma vårsolen...

Ingen klarar sig utan en Iphone :-)

JK

Träffade även resten av gänget, här är Magnus storebror till Johannes och...

även hans tjej Ragna som satt och solade på ett renskinn med utsikt över renarna och älven.

Men... lite blyg eller? vill inte vara med på bild... Här är deras hundvalp endast tre månader gammal och heter Lova.

Men matte Ragna sa int nå när jag tog en profilbild, så verkade mindre blyg än Lova :-)

tog även ett kort på valpen Lova när hon lagt sig så fint och slutat vara blyger :-)

Gäller att hålla tungan rätt i munnen så man inte kör in i ett träd ...

Renar som aldrig sett en Polaris med turbo eller? :-)

Några av bilderna som togs i förmiddags, sedan blev flytten uppåt mot fjällen flyttat framåt någon dag för det är renarna som styr, har dom mat och trivs så blir det ingen flytt, men det är nog fem olika renflockar som ska bege sig uppåt mot fjällen bara efter Vindelälven och JK, Johannes, Magnus renflockar är dom första som flyttar, så gäller ändå att flytta på sig så inte dom andra hinner i kapp och renarna blandas allt för mycket känns det som?

Kanske blir det mera bilder och ett reportage för någon tidning längre fram? vi får se och håll utkik...

Ha de bra!Postat 2013-04-11 19:00 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gamla farsan

Min fina gamla pappa, han är nog den snällaste och mest omtänksamma  människa jag känner. Han kom in just när jag skulle ställa in ljuset för svart bakgrund, så man tager vad man haver :-)

Han är bara drygt 70år och fortfarande pigg och kry, och hoppas han fortsätter så i tjugo år till minst :-) Han har bara ett öga, det andra förlorade han när jag var liten, tror det var 1972? en läkarmiss då han besökt sjukstugan i två års tid och sagt att det känns som han hade något i ögat, efter 2 års tjat så åkte han själv till Umeå, där hittade dom en stålflisa som börjat rosta... så när han vaknade ur narkosen var han utan ett öga, även om han var fullt seende på det före, men dom var rädda att det skulle sprida sig till det andra ögat.

Minns i alla fall att han var superduktig på pingis före han förlorade ögat, efter det så blev det svårt med avståndsbedömningen, men nu har det gått så lång tid och hjärnan har vant sig med ett öga, så man får hoppas att han inte råkar ut för något på det seende ögat, för då är det 100% risk att bli helt blind.

Världens snällaste och finaste Pappa :-)Postat 2013-04-04 18:23 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Härliga vyer i Marsfjäll

Kom hem från Marsfjäll i går där vi firat påsk, man laddar verkligen batterierna där och det finns nog inget härligare ställe än uppe på fjället, eller vad tycks?

Alla bilderna nedan är tagna från samma ställe, uppe på fjället intill passet, de flesta fotade  helt med manuell inställning, några i av läget.

( klicka för större )

Obs alla mina bilder är © så fråga först om du vill använda någon

Min fina Pia passade på att förbättra sin fina solbränna ( tar bra där uppe på kalfjället )

Uppe på fjället vid passet, där är det alltid folk som solar

Trodde det var Nordkorea som startat kriget och skickat iväg några bomber...

Men bilden ovan denna ska vara stående, för det var två flygplan som flög förbi :-)

Vy från passet ( observera folket nere vid ledskylten )

Folket som solar nedanför passet

bredare vy från samma ställe

Trodde först det var en same som satt och mediterade till den härliga utsikten, men visade sig vara en trevlig man från Sundsvall, så vi pratade gamla skoterminnen, och hur härligt det är där uppe i Marsfjäll i nästan en timme innan vi skildes åt.

Här står han vid den häftiga branten som finns vid passet

Medan vi satt och pratade kom det två damer som kämpade uppför passet, dom var rätt slut för det är jobbigt att gå upp där. Dom lämnade sina skidor mitt i passet, så jag var snäll och hämtade dem och körde upp dem till dem.

Min Polaris redo att liksom en häst ta mig fram på vidderna, enda skillnaden är min har 140 hästar och turbo samt går på bensin i ställe för havre, är mer lättstyrd än en häst annars är det väl inte så stor skillnad :-)

Här uppe på passet mellan två stora fjälltoppar öppnar sig en helt ny värd liksom Nangijala i bröderna Lejonhjärta.

Nästan samma känsla som när  Astrid Lindgren beskrev när man kom in till Nangijala

Ovan är bara foto från några timmar sista dagen, vi var där sedan torsdag, så är en del bilder att kolla igenom.Postat 2013-04-02 19:22 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tidigare blogginlägg

Kompisar