I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Norrsken och Björnfrossa

I kväll jobbade jag till 22 tiden, sedan körde jag dom fem milen hem till Malå, när jag kom fram och skulle svänga upp mot huset upptäckte jag att det var norrsken, så parkerade bilen direkt bakom Statoilmacken nere vid vattnet och tog några bilder...

Vy från Statoil mot Sjöparken, snyggt med Norrskenet

När jag stod där och fotograferade så tänkte jag att om jag kan ta mig till toppen av Tjamstan så blir det säkert fina bilder med Norrskenet och hela byn som vy, funderade om jag tar min firmabuss upp på Tjamstan så borde jag ta mig upp där, för vägen är så dålig dit upp på toppen nu för vägen har närmast runnit bort och min personbil är alldeles för låg, så den lär ju gå sönder.

Så jag åkte hem och sa till Annapia att det är Norrsken ute, jag ska upp på toppen och fota. Hon tyckte det var en bra idé. Så jag bytte bara bilar och drog i väg själv ...

Det vr becksvart där uppe, helt mörkt så man såg inte handen framför sig, men hade min iphone som lyse ( bara genom skärmen ingen ficklampa ) första bilden inte från toppen, men ganska högt upp i backen...

Nu med liten annan bländare och körde drygt 2 minuters exponering i bulpläget, då hörde jag ett konstigt ljud, tänkte att det är Norrksenet som låter, men tyckte det var konstigt ljud... fast funderade om Norrsken låter?

Jag tänkte inte mer på ljudet som jag hörde utan fortsatte och var inne i mina bildskapande tankar, för det är så vackert när det är Norrsken...

När jag tar denna bilden, så känner jag en enorm stank, det luktar rent ut sagt skitdåligt, en lukt av ko som ruttnat och luktar nästan gammal lagård, det stank så fruktansvärt att det gick knappt stå kvar och fota...

Då slog det mig att det måste vara en björn väldigt väldigt nära mig, för det är alldeles vindstilla, det är kolsvart runt omkring mig så ser inte något alls, det enda som jag ser i form av ljus här uppe just nu är exponeringslampan som lyser rött, men ni som fotograferat nattbilder vet ju att det är inte mycket ljus från den lampan direkt. Jag låter kameran stå kvar och exponera, springer in i bussen, får panik och björnfrossa, fan alltså jag är skitskraj... vill inte bli Björnmat, fan vilken plågsam död hinner jag tänka medan jag sitter inne i bilen och har panik...

Jag startar bussen, men tänkte jag kan ju inte lämna kameran, så smäller i dörren några gånger för att försöka skrämma bort björnen som förmodligen lagt sig för vintern redan? för det är minus 5 grader kallt ute nu, första snön kom idag, och det mystiska ljudet jag hörde var nog när björnen steg upp och skakade av sig för den blev störd av mig när jag kom dit och skulle fotografera? Så jag var nog ytterst nära att bli björnens sista föda innan den gick i ide för vintern känns det som.

Jag lyckades ta lite mod till mig och "tvärspringa ut" och slänga in kameran med stativ i bussen, starta bussen och köra i 200 km/tim nerför Tjamstan och hem ( bor nedanför backen bara, ser liftkuren från fönstret )

Hur som helst så vet jag numera vad Björnfrossa är, bilen står jättenära farstubron, kameraväskan är kvar och bilen är fortfarande olåst, jag vågar fan inte gå ut och låsa den heller, för jag har fått prova smaka på björnfrossa och vet nu vad det är. Om jag lyckas somna i natt så lär jag nog drömma mardrömmar om hur björnen tuggar på mig... brrrrrr....

Men lite synd var det ändå, för tänk vilka fina bilder jag hade fått om jag kunde varit kvar där uppe och fotograferat lite längre än dom futtiga minuter det bara blev :-(

Men just nu så känns det som jag inte ska fotografera mer naturbilder, för vill absolut inte bli föda för en björn...

huvaligen...

Godnatt folk och sov gott!

/RickePostat 2014-09-23 00:50 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Moder natur bjuder på sig i fina höstfärger uppe i Lappland

HÄRLIGT att vara ledig för en gångs skull! tänkte egentligen åka ner till Skövde för att hämta en ny storformatsprinter i helgen, men blir först nästa helg, så kändes verkligen behövligt med en helg av vila.

I Söndags hade vi planerat att åka till Arvidsjaur, så slängde in kameraväskan trots det dåliga vädret så fick jag ett antal bilder från Norrbottens skogar, Arvidsjaur, och från Malå i Lappland.

Så här ser järnvägen ut där uppe i Norrland där jag bor, finns liksom ingen tunnelbana, inga tåg heller för den delen, så ordet kollektivtrafik har liksom ingen funktion här.

In´t jere så ofta hä gå nå tåg jerna

Den här bilden blev till av misstag :-) hade kameran i Bulp läget, men blev cool, känns jagad eller lite stressad när jag ser på den.

LIVETS VÄG.

Infarten till Arvidsjaur.

Att komma körandes efter vägen från Skellefteå, Malå hållet in mot Arvidsjaur känns som att köra på livets väg, man ser den utstakade vägen, men även alla avtagsfarter, i slutet av vägen är det en kyrka, liksom när man vandrat genom livet väg tar det helt enkelt slut en dag och då hamnar man där. ( får dock hoppas det dröjer bra länge ännu )

Vi åkte först till Lappstaden i Arvidsjaur för att se hur det såg ut där i höstens färgskala

Här ser man en vy av Lappstaden i Arvidsjaur.

fina trappor upp till husen :-)

Kanske lite väl tunna "pinnar" som håller husen uppe kan jag tycka?

Nästan som att vara på Smögen " Same but diffrent " :-)

Nä men se där står ju Annapia och vilar sig mot en björk...

Hello there nice women!

Fina Annapia

Skogs samerna byggde ganska finurliga staket ...

så här såg dom ut...

Staketet är rejält mot det husen står på kan jag tycka.

och i slutet av Arvidsjaur inte långt från Lappstaden ligger kyrkan som får mig att tänka lite på Ankeborg.

Dom har mycket annat skoj man kan göra här också Och det finns många bilar här som man inte ser någon annan stans i världen då det är många testbilar som inte serieproducerats ännu som testas runt omkring i skogar och på sjöar under vintern.

Här i bakrunden är det en slalom/skidbacke som är placerad ganska nära centrum, men dom har ju en större uppe på Vittjåkk.

Nåväl, nu blev det DollarStore samt lite gott i magen efter det besöket...

Inte alla dagar man blir bjuden av en snygg brud, men i dag blev jag det :-) Tack snälla Fina Annapia för den goa maten!

körde en till lite runda i Arvidsjaur innan vi åkte hemåt till Malå igen...

Man kan ju knappt tro att detta kort är taget i Arvidsjaur, men det är det.

Fortsätter man vägen fram så kommer man till detta vackra hus, som är ...

Ett Hotel, Clarion Collection.  för mig är Clarion fortfarande en bilstereo som jag hade i bilarna i min ungdom.

Nu passerar vi den samiska "Lappporten" sopsäckar på båda sidan vägen för att inte renarna ska passera utan hålla sig på "andra sidan", men inte många som verkar bry sig om dessa plastpåsar känns det som.

Men se där, " när man talar om trollen" så där är det ju en ren som verkar vilja hälsa.

Springliden, lite kontrast

Åsså hemma i Malå igen, solen är alldeles rödvarm som ni ser i skidbacken som ligger mitt i samhället. Jag står på samma plats när jag fotar denna bild ovan samt kyrkan nedanför, men vände mig bara om för att ta den bilden.

Sista bilden i söndags, tagen nedanför huset där vi bor i Malå. Det blev ju rätt många Höstbilder med härliga färger i söndags.

Mvh RickePostat 2014-09-23 00:09 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Tidigare blogginlägg

Kompisar