I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Att jobba som fotograf utanför Sverige...

Jag jobbar som fotograf och har fotograferat bl.a trappor för Nordens största trappfabrik sedan 2003, så nu har jag varit i Danmark och kom till Oslo i Norge idag, bilderna används bl.a i broschyrer, webben etc....

Här ser ni lite tidigare bilder http://www.dromtrappor.se/

Har andra uppdragsgivare också, så detta är bara en av dem, men det är tack vare dom som det blir sådana hära resor. Kul att resa runt, men är lite jobbigt att bo på hotell i längden. Det dyraste jag har bott nu måste vara i Köpenhamn, kom dit kl.22 en kväll, checka in och somna, checka ut kl.08.00 och betalade närmare 2000 svenska kronor för att sova några timmar! hum...

Flög från Norrland, till Arlanda, byte till Köpenhamn, sedan bil runt i Danmark, har kanske kört 50-60 mil runt i DK, är nog inte mer än 45 mil från Köpenhamn till Skagen? Det bor ca 5.5 miljoner Danskar på så liten yta om man jämnför med Sverige. Men jag ska tillbaka till Danmark, har varit där förr, men har som blivit lite förälskat i detta land som ligger så nära Sverige, trevliga människor som bjuder på sig själva, synd bara på priserna...

Visste Ni att det finns 2500 taxibilar bara i Köpenhamn. ( vad man nu ska veta det för? )

Idag åkte jag flyg från Ålborg till Köpenhamn, byte till Oslo, Norge. Har varit runt i nästan hela Danmark och fotograferat trappor, låter kanske inte så kul jobb, men jag älskar det verkligen, ser nya utmaningar i varje trappa, olika vinklar etc.

Man kan tro det är enkelt att bara trycka på en knapp så har man tagit bilden, men så är det faktiskt inte, jag ljussätter noga varje bild, Jag vet aldrig i förväg hur det ser ut dit jag kommer, ibland har jag någon ritning att gå på, så jag vet hur trappen ser ut, men vet inte hur omgivningen, fönster, soljus ser ut just nu när jag ska fotografera denna trappan. ( jag kan inte komma tillbaka senare, det kanske tar 2 timmar att köra till en specifik trappa, så det är nuet som gäller, därför måste jag ljusstätta som jag vill ha det.

 

Lite exempelbilder på Danska trappor:  ( som oftast är med svängda än dom populäraste Svenska trapporna, trots att dom tillverkas i Sverige.

 

OBS. dessa bilder är inte från en kalibrerad skärm som jag har hemma vid, så färger kanske ser lite konstiga ut?

Nybyggt hus i DK, dom har inte flyttat in ännu, så det är en massa bråte bakom mig, bygglampor och tjafs. Här har jag satt upp två blixtar för att motverka överexponering av fönster, jag kör studioblixtar med trådlös synk här, en i källaren också.

Synd på strömkabeln som ni ser, den gick inte att flytta på då den går till en stor bygglampa på övevåningen, dom hade inga andra lampor i huset p.g.a det är en arbetsplats ännu.

Här ser man även ljuset från blixten i källaren och mellanplanet, man kommer på nya ställen hela tiden, så man får inte fundera så länge hur man ska ljussätta och oftast är det ganska stressigt med flera inplanerade fotograferingar per dag+ körtiderna upp till kanske två timmar per trappa ibland.

( får redigera i ps, tyvärr )

Här försöker jag följa räcket, tyvärr var det massa byggbråte i källaren också, så får fixa det i ps åxå...

Försöker ta alla tänkbara vinklar som bara fantasin kan begränsa, i bland skickar jag upp kameran i stativ mot taket och avfyrar trådlöst för nya annorunda vinklar, nackdelen är att det tar tid och den är verkligen begränsad...

 

Här står jag utanför huset och fotograferar ;)

och här ligger jag på rygg i källartrappen ( hum kanske därför min rygg inte är så bra längre? )

 

Brukar passa på att fotografera lite annat när manändå har kameran uppe mellan jobben en Dansk häst i daijely wether eller hur tusan de nu stavar?

Pyroman i Danmark? kör dom runt och tuttar på Gardiner? eller säljer dom tuttar och gardiner?

många ord är samma fast betyder olika i DK, exempelvis så säger dom bankar på dörren, då vi säger knackar...

 

Skyways to heaven

 

I Natt sov jag i Ålborg, jäkla fint värre och billigt va det för att vara i Danmark ...

Fin toa och duch. Sedan var det några rum till och en stor hall... och där sov jag helt själv.

Självporträtt ;)

Hamnade på 15 :e våningen = högst upp i huset, jag som är höjdrädd fick ta mig en "stänkare" innan jag vågade gå ut dit på balkongen ;)                 ( lite smygreklam är aldrig fel eller?)

Tog lite bilder från höjden... höll dock på att tappa ner min 1ds MKIII alá 70 papp i marken från 15:e våningen... gulp va rädd jag blev, fick svindel och gick in och skakade en stund....

Samma kyrka några "stänkare" senare från samma balkong, nu är jag inte rädd för höjder längre, jag kan flyga ...

( lång exponeringstid, jo men visst )

 

Det är väl det tråkigaste att det bara är Canon och jag som umgås hela tiden, dock är det bara jag som tar en "stänkare" men det är väldigt sällan det också, men i Danmark har de mycket gott öl och man vill ju smaka på livets goda?

Nej nu sänker vi Danska flaggan för denna gången, jag beger mig hemmåt eller menar till rummet flyget går 06.45 gäsp, inte mycket sova i natt heller. fick stiga upp 05.15 en lördagsmorgon, in´t ä hä så kul in´t.

Nu jäklar blir det åka av, från Ålborg till Köpenhamn, sedan vidare till Oslo ...

 

Danmark är nog det land som har flest vindkraftverk, det växer som träd i Norrland där nere.

( Köpenhamn på bilden )

 

Man ser det sista av Danmark nu.... suck!  Next Oslo...

 

 

Ha en trevlig helg!

Själv ska jag vara ledig i kväll och börja jobba först i morgon Söndag, sedan under måndagskvällen drar jag ner till södra Norge Kristiansand tror jag det heter?

Det är dyrt i Norge, har åkt min dyraste taxiresa någonsin i dag, jösses! jag fick han att slå av taxametern på slutet, jag sa 

- ska i skut skall´n a de, då slog han av´n taxametern alltså. men det blev dyr ändå...

Ha de gott!

 

 

Mvh Ricke

 

 

 

 

Inlagt 2009-04-18 13:54 | Läst 16112 ggr. | Permalink
Tack för trevlig läsning. Danmark är gott, Västerbotten också, hälsar Per i Ume.
Svar från RickE.nu 2009-04-18 17:32
Tack själv att du orkade plöja igenom all text och skriva några rader, jo både Danmark och Västerbotten har sin charm, fast nu är DK trevligare, för det var mycket snö kvar när jag åkte hemmifrån.
Mvh Ricke
Rolig och intressant läsning och underbara bilder som vanligt!
Det märks att Du rättat till stavfelen sedan Du blev nykter ;o) Hahaha...
Kram Milla
Svar från RickE.nu 2009-04-18 19:28
Jag skriver på en bärbar dator, så jag är inte van med det därav stavfelen! Jag är aldrig onykter.

Mvh Ricke
OK :o)
Du blev väl inte sur, jag skojade bara...
Kram Milla
Lagom långt berättande, intressant att få följa med en snabbtur i Damnmark, fina berättnade bilder dessutom :-)

Själv har jag haft en "canon" dag, tog lite bilder på väg till och vid vernissaget i Göteborg, Anna Ulmestrand (här på FS) ställde ut sina makrobilder och hennes pappa Börje Matsson ställde ut färggranna målningar och skulpturer. Sedan hem igen och utflykt med barnen, medtagandes fika samt kameran i högsta hugg.

Mvh Tony



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar