I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Höstens första Norrsken

Jag läste att det skulle vara stor chans att få se lite Norrsken i kväll och två kvällar framåt, så laddade batterierna och drog ut efter 21 tiden i jakten att få se lite av skådespelet. Jag höll precis på att ge upp, hade tagit lite bilder på stjärnhimmeln när jag insåg att det blir nog inget Norrsken i kväll och natt, så lite besviken var jag allt, dessutom så hade jag gått ner i ett dike, så ena foten var alldeles genomblöt, så frös lite och det var inte speciellt varmt heller, ca 3.5 grader enbart... brrr med en kall blöt fot och allt.

Jag hade precis plockat ner kameran från stativet, lade upp stativet på axeln och började gå bort mot bilen som stod en 3-400 meter bort på en parkering, men något sa till mig, att jag skulle vända mig om när jag gick där och... där kom det, snabbt upp med kameran och börja plåta det hela..

Alla bilder Copyright © Fotograf www.ricke.se  
Klicka på bilderna för större och bättre kvalité

 När jag vände mig om så började det spraka loss på himmelen ...

det ändras ganska fort

Bakom träden var det ett häftigt skådespel

Det rörde sig upp och ner 

Men det är ett mäktigt skådespel och jag satt eller rättare sagt stod och frös på första parkett med en blöt fot, men inte tänker man på sådant när det är Norrsken :-)

Förstora och kolla på denna bild, ganska kul faktiskt, för det kom ett flygplan körandes och tog med lång exponeringstid, så fick med planet, fast man ser lampan under som blinkar :-) ser du sträcket kolla in det mer noga så ser du det!

snacka om att förändra sig snabbt

måste ju testa någon stående bild så ni får se ljuset längre upp

blir som lite lila sken

nu håller det på mynna ut

Ja nalta jer he kvar ändå som ni se

När he gav sig, tycker inte det varade så många minuter, men säkert en 10-25 minuter var det som häftigast, men sen gav sig det, så tog bilen och körde sju kilometer till Norsjövallen, dör brukar man se ganska bra och kolla...

Kolla in stjärnhimmelen ...

Ganska mäktigt eller hur?

Ganska mäktigt skådespel och är väl därför man bor i Norrland, för vem vill missa detta?

Skön känsla när man vill vara för sig själv en stund!
Man är alldeles själv, i bland helt mitt i skogen, är ofta så mörkt runt omkring en att man ser knappt var man sätter sina fötter, därav går man ofta med blöta skor :-)  En gång för två år sedan tror jag det var? då stötte jag på en björn, jäklar så rädd har jag nog aldrig varit förr :-) men nu gick det ju bra haha... inga björnar men blöta skor!  ( jo det var exakt två år sedan björnen och norrsken: http://www.rickes.fotosidan.se/blog/126007.htm  )

Hoppas det blir i morgon eller läs i kväll igen av detta skådespel...

Vilken tycker du blev bäst?

Sov gott och ha en härlig dag! / Ricke


 

Inlagt 2016-08-30 02:23 | Läst 5024 ggr. | Permalink
Härliga bilder och en spännande upplevelse. Jag har inte utsett någon särskild favorit.
Svar från RickE.nu 2016-08-30 14:48
Tack Ernst Göran!

Mvh Ricke
Mäktiga bilder. Svårt och ta en favorit, men den sista med symmetrisk komposition är väldigt trevlig, samt några i början med rödskimrande byggnader som bryter mot det blå. Jag har aldrig sett norrsken. Kanske blir det i år jag åker upp. Var i värmland förra vintern och hoppades då, men det blev inget. Måste kanske ännu längre upp.
Svar från RickE.nu 2016-08-30 14:53
Tack Johan!
Det har ju hänt att dom sett och fångat Norrsken i Stockholmstrakten, tror det var i fjol när den var extra kraftig, men annars är ju runt polcirkeln det bästa stället för Norrsken gissar jag? själv bor jag ca 15-20 mil från Polcirkeln.

Mvh Ricke
niniz 2016-08-30 15:36
Det händer rätt ofta i sthlmstrakten och uppåt, det fick jag veta genom norrskenssidan. Kanske att det oftare är svagt men fullt synligt och fotografiskt
åh ja det är så vackert. Är med ute å försöker fota på kväll/ natt men måste erkänna att rädsla stoppar mig många gånger.

Blev ju därför tvungen att läsa om björnen :) ....å fick ett gott skratt av igenkännande ( tyvärr)

Är i en by södra Dalarna ibland och nämnde nån gång om min rädsla för att möta björn ( men även vildsvin och älg hemma) och de skratta å sa -här har vi inte sett till björn på minst 25 år ( finns 3 jägare i trakten).

jahopp ger mig ut å plocka svamp inte långt från stugan och trotsar rädslan ...men vad ser jag, jo skit från nåt jag inte känner igen, dessutom färskt... rusar hem
och dagen efter så ser jag min första björn, vilken uppståndelse det blev
Svar från RickE.nu 2016-08-30 16:11
Ja, lite rädd för björnar är jag fortfarande, för har verkligen provat ha Björnfrossa, så vet hur det känns :-)
Hur gick det när du såg björnen? han du ta något foto på den? skraj? björnfrossa ? :-)

//Ricke
niniz 2016-08-30 16:59
Jag blev stel, hjärtat bankade i halsgropen, svetten lackade och jag kunde inte röra mig ungefär så.... visst fotade jag men.......skakade och det blev en suddig bild som gick att se att det var en björn. Dock kom ju polis och annat ut till platsen och viltvårdare ( tror jag det är) senare som konstaterade att det var en liten fjolunge som var rätt orädd
men jag tyckte den var stor och än i dag är jag jätterädd för just björn
Hur och vad de gjorde vet jag inte
Så otroligt vackert med norrsken! Jag gillar den 7:e bilden bäst så fint med speglingen i vassen och mycket av det gröna i himlen.
Svar från RickE.nu 2016-08-30 16:13
Jo det kan vara riktigt vackert med den färgsprakande himmeln! gäller bara hinna fånga det på bild innan det försvinner, igår gick det över väldigt fort.

/Ricke
glömde skriva 1, 5 och 7 och sista gillade jag bäst men norrsken är alltid vackert för det är så olika utseende varje gång
Svar från RickE.nu 2016-08-30 16:15
Jo det förändras hela tiden, så även om man tar på samma ställe så blir det olika bilder då det förändras så snabbt! men det är en del av tjusningen med Norrsken :-)

/Ricke
Fantastiska bilder du lyckades med till slut. I bland så har man tur och det gäller väl att ha den med sig.
Ha det gott/Stig
Tur du vände dig om. Riktigt häftiga bilder.
Sjukt snygga bilder och inte bara en, utan massa. Riktigt snyggt !



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar