I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Väck inte den björn som sover!

Vi är uppe i Marsfjäll ( intill Saxnäs ) och körde skoter vid fjällkanten när plötsligt en stor björnhane dök upp från intet, den hade troligtvis vaknat av att vi kört över eller i närheten av björnens sovplats.

Bengan min vän ser björnen komma upp bakom mig och kör snabbt fram till mig...

Han såg att björnen plötsligen dök upp bakom min rygg, så han slängde sig av skotern och lyckades på någotvis döda björnen med den lilla kniven han hade, jag blev ruskigt rädd men lyckades ändå ta upp kameran och ta en bild precis när den rasande björnen gick till anfall.

Det blev det gott om mat som vi tillagade på öppen eld nästan mitt på fjället!

 

Huum... Nu tror jag nog fantasin skenade iväg lite...

Så här var det...

Slutet på en härlig jul och nyårshelg börjar närma sig ordentligt, i morgon åker vi hemmåt till jobbet och stressen igen. Det var så lungt och fridfullt att bo i en alldeles egen stuga inte långt från helt vita fjälltoppar, långt från stress och jobb.

Dagen före nyårsafton träffade vi Nikons Produktchef mitt på fjället, han var ute med sin son och testade en ny kameramodell för Nikon. Han testade ta lite bilder på min vän Bengan som körde sin Polaris. Dom Bodde på Hotell Saxnäsgården.

Träffade Nikons produktchef på en hyrskoter uppe på en fjälltopp...

Lixom Janne Schaffer så använde han tungan när han fotograferade och testade Nikons nya kompaktkamera med utbytbara objektiv, verkade vara en smidig liten kamera.

Han tog en massa bilder på min vän Bengan när han visade upp vad hans Polaris presterade, kanske lägger dom upp lite exempel vad Nikons nya kamera presterade på deras sida?

Nyårsafton

Blev det att åka till Marsfjällskåtan som ligger mitt uppe på ett kalfjäll ca 10-12 mil ovanför Vilhelmina och ca 2 mil från Saxnäs. Jag och en kompis hade kört samma sväng med snöskotrarna  kvällen /natten före och då var det stjärnklar himmel med fullmåne, otroligt vackert att vara uppe på kalfjället då ( tyvärr hade jag inte med kameran då, suck men skulle blivit riktigt kanonbilder med lång slutartid och på stativ ) Det var lite spännande att passera ”passet” som ligger mitt uppe på kalfjället och mellan två stora fjäll alldeles intill, det är typ ”rakt upp” och när man kommer dit upp så är det enorma stenar där så man måste köra snett så skotern lutar ordentligt, lär visst vara många som ”kvaddat” sina snöskotrar där då de rullat ner för den branta slänten. Men för oss gick det riktigt bra, visst pirrade det till i magen när man var längst ner och fick ”bjuda tanken” på skotern, men härligt när man var där uppe.

Min skoter uppe vid Marslidenkojan mitt på kalfjället, klockan´var ca 15.30 tiden. bilderna tagen med Canons G12 kompaktmodell.

Jag och Mattis uppe vid Lappkåtan " Marslidenkojan " fotograf AP med Canon G12

 Väl uppe vid stugan som ligger några kilometer från passet så tänkte vi laga souvas ( renkött ) men den lilla ”grisen” som vedpannan i lappkåtan kallas skickade ut nästan all värme genom skorstenen ( röret )

så den blev inte varm ovanpå så blev ingen mat där, men vi lyckades trycka in en medhavd kaffepanna och dricka lite varmt å gott kaffe där uppe.

Inte lätt att fotgrafera med en Canon 5D MK II då det är bäcksvart som det var i lappkåtan på fjället, menlyckades få denna bild tack vare Mattis satt med sin mobiltelefon :-) ( typ H2 högsta Iso´n därav lite brusig bild )

Det kan storma rejält där uppe vid lappkåtan då den ligger mitt på kalfjället, så det mesta är förankrat med vajer för att det inte ska blåsa bort. Här på bilden är det Mattis som håller i sig för kung och fosterland för att inte blåsa bort :-)

Sedan körde vi mot Fatmomakk och den vägen ner för fjället och ” hem ”till Marsliden igen, blev någon mil och

 väl hemma blev det souvas ( renkött ) och en ”kälknöl” som stått i ugnen hela natten.

 

Sedan vi ätit blev det rätt lungt, är ganska slut när man varit ute på fjället typ tio dagar i följd, men härligt och behövligt. Så vi vilade en timme och därefter blev det lite traditionellt nyårsfirande och då klockan slog 00.00 då det gamla året gjort sitt och det nya kommer in med stormsteg gick vi ut och skålade in det nya året 2013.

Annapia serverar något gott att skåla i...

Bengt och Naidia skålar in det nya året med oss!

Efter 12 slaget så försökte dom ta livet av en fotograf, nämligen jag som de satt på en sparkstötting och knuffade iväg mig nerför en slänt! Fotograf AP med Canon G12

 

Nyårsdagen

Den började lite segt... slog upp ögonen ca 09.30 och gick ner till storstugan för att äta lite frukost, därefter klädde vi på oss och drog ut på fjället med skotrarna...

Här är vi uppe vid "apelsin klyftan" Marsfjället, Bengan försöker lära mig hur man klyver och AP hur man gör upp en stadig eld.

Ja den elden ser ju riktigt bra ut, så nu blir det till att värma upp lite mat...

Ser kanske inte gott ut, men smakade superb! Souvas och potatis var dagens meny ute på kalfjället.

Det var många skratt och glada miner första dagen på året 2013, här är det Naidia som äter lite Souvas och på huvudet har hon sin nya varma mössa.

Här är Annapia och myser med en varm kopp framför brasan med en härlig utsikt över hela Marsliden.

Även Bengan myser med en god kaffekopp efter maten. ( Fotograf Mattis med Canon G 12:an, kompaktkamera )

 

Så slutade denna dag och i morgon blir det till att packa bilen, lasta skotern och köra dom ca 30 milen hem till Norsjö igen, kommer att kännas tomt efter dessa elva dagar i fjällen som det blev! men härligt att vara utomhus och andas fjälluft, det stärker min hälsa och själ, och har varit helt underbara dagar, nu återstår bara vardagen igen, men hoppas det blir nya spännande äventyr snart igen!

 

Med detta önskar jag alla som läser detta ett GOTT SLUT och ett GOTT NYTT ÅR 2013 och önskar ni haft lika trevligt som vi!

 

Mvh Ricke och Annapia

 

 

 

 

Inlagt 2013-01-02 01:29 | Läst 5870 ggr. | Permalink
Haha det där med björnen var bra :) Det skulle kunna vara på första sidan på aftonbladet ;) Fina bilder!! Allt gott
Har följt era härliga äventyr på fjället men det där med björnen gick jag inte på, haha ;-)
Har en gång i tiden läst Bernard Nordhs böcker om det hårda livet på Marsfjället men det var långt innan snöskotrarnas tid....
God Fortsättning!
Det var väl en Terjegrej detta med björnen. Härligt reportage fina bilder/bert



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar