I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Vi drog till fjällen ...

Min kompis som heter Bengt ringde i torsdags och undrade om jag ville "tvär" följa med till hans fjällstuga på fredagen... alltså bara någon timmes betänketid, jag sa JA, men självklart ville jag följa med för det var ju ett tag sedan man var på fjället.

Tycker det är underbart att vara på fjället, inte ett träd, inte en mygga, inte en människa, bara vara där helt själv i universum känns det som ;)

Bengt äger en stor del mark där uppe vid Sareks Nationalpark tillsammans med andra släktingar, och när han visade mig hur mycket mark dom ägde så fick han börja heta "Big Bengt"

Sarek ligger ca 4  mil från närmaste bilväg, det är typ lika långt till Tjomotis, Årrenjarka och lite längre till Kvickjokk, men för att ta sig dit på vintertid så är det skoter som gäller...

Först kör vi bil och på släpen har vi två skotrar, vi kör bil ca 35 mil enkel väg en 10-12 mil ovanför Jokkmokk, lastar av skotrarna och kör iväg. Efter några mils skoterkörning så börjar vi se Tjahkelij fjället och spetsen av Skierffe. Dit han pekar är Aktse och det är där hans föräldrar hemman finns...

Men innan vi åker ända fram så stannar vi intill Bengts egenbyggda timmerstuga för att starta upp en brasa och skotta taket, vi ska övernatta i denna stugan så det gäller att få upp värmen och få ut den råa luften som är där inne i stugan.

Så ser den ut, det är en vedeldad kamin, 4 sängar och ett bord, två stolar, en bardisk och gasol för att laga mat på, det är allt och det behövs inte mer heller...

 

Första och enda natten i stugan: Natten fredag 5/3 - Lördag 6/3.

Vi hade ätit renkött och sköljt ner det med två Norrlands guld ( passande här uppe när man vill vara för sig själv ) Jag var ganska trött för dels hade jag sovit dåligt natten före och stigit upp vid 05.00 för att hinna köra hit upp. Så jag slumrade till medan Big Bengt och jag småpratade, han tyckte jag somnade extremt snabbt.

Jag vaknade efter någon timme och svettades ordentligt, för det var extremt varmt i kojan nu, klädde av mig så jag hade nog bara kortkallingarna kvar på kroppen... och somnade om... mmmmm...ååå...  va härligt att sova när man är trött!

Jag sov där och njöt ordentligt av min sömn... men jag vaknade och frös så tänderna skakade, det var säkert bara typ 4-5 grader varmt inne nu och det är kallt törs jag lova... nu skyndade jag mig att klä på mig allt jag bara kunde hitta ;) sedan såg jag att kaminen slocknat helt, det hade brunnit upp helt och hållet, så jag fick tända igång en ny brasa. Under tiden jag gjorde det så slängde jag ett öga på Big Bengt som låg där och sov, men jag tyckte ju att han snarkade tidigare... men nu var han helt tyst, så tyst att man kunde tro att mannen var död... hum... fasiken tänkte jag... tänk om han är död.... fan hjälp... tänk... han är nog död?? Jag tog en fotogenlampa som stod och lyste på bardisken, gick fram till Big Bengt och skulle kolla om han andades... nej fasiken... han var stel som en pinne... andades inte alls! Nu blev jag riktigt rädd alltså, för Bengts Pappa och hans bror dog båda i ung ålder typ runt 40 år i hjärtinfarkt, så nu var det alltså hans tur och tillsammans med mig mitt uppe i en fjällstuga dessutom... HJÄLP! fixar inte detta... jag tänkte att jag måste kolla mer noga och... jag tittade och tittade.... nej han andas ju inte alls... ååååå... så jobbigt det blev! ...men... nu tyckte jag att han rörde lite när han andrades... YES!!! fan mannen lever!!  vilken lycka! jag skyndade mig till min säng och drog täcket över huvudet och efter en stund så lyckades jag somna om...

vakna sedan kring 09.00 på morgonen av att Big Bengt höll på trycka in mer ved i kaminen, oh... yes mannen lever tänkte jag och suckade!!

 

Som frukost blev det bacon, som pålägg, en kaffe ... mmm.. gott!!

 

 

Sedan blev det skoterkörning och fotografering...

Här ser Ni Skierffe  ( klippan ) Det blev kanske 15 mil på två dagar.

Vi körde och träffade Lennart, en morbror till Big Bengt. Lennart har lite renar, lever här uppe flera månader per år, skjutsar turister i båt då kungsleden går förbi här så får han även lite inkomst av det.

Lennart i AKTSE, en släkting till Big Bengt.  I bakrunden ser Ni Skierffe.

 Här ser Ni Skierffe bakom skotern...

 

 Skierffe och bortanför där stenblocket ligger slutar Big Bengts marker och där börjar Sareks nationalpark, där är det skoterförbud.

Det är fotografen själv ;) en mycket långhårig sådan posserar intill skotern Artic Cat F8, 142 hk som gör att man kan köra över sjöar utan is ;) 

 

 

Fjällen ovanför där Skierffe ligger, det är så jäkla snyggt, känns som att köra omkring i en dröm...

Vi skulle nu köra till Årrenjarka som ligger ca 4 mil bort, för att ta oss dit får vi passera några kalfjäll, så det blir spännande. Årrenjarka är samiska och betyder Ekorrudden.

 

Vad säger man... AAA... sååå vackert...

Nu åker vi... Big Bengt först som vanligt ( han hittar ju här hppe utan kompass eller Gps ) Inte lätt för mig att köra och fota samtidigt, måste ju stanna av såååå ofta bara, så Big Bengt börjar tycka det är jobbigt efter ett tag ...

 

ääää.... kom nu säger Big bengt och drar iväg...

 

Det är sträckan vi ska köra nu, ca 4 mil rakt över fjället...

 

Bitvis körde vi leder, men det blev mycket...

terrängkörning utan leder också...

stundvis gick det rätt fort ...

Till slut kom vi fram till Årrenjarka ...

Där var det flott värre... vi köpte både bensin till skotrarna och en rejäl lunch för det tog en hel del energi att åka över fjället...

Nu efter maten, så skulle vi köra direkt till där bilen och släpen står uppställda, så vi kommer att köra största delen som "rättest" ( alltså så rakt det bara går köra ) utan leder, rakt över fjällen... vet inte hur långt men gissar på en 5-6 mil kanske?

 

hum... Big Bengt körde först... ofta såg jag aldrig till han utan fick följa hans spår, för jag stannade jui av för att ta lite bilder då och då, skadad och fotograf som man är ;)

Men se där i horisonten, där är ju big bengt...

Vi hade med oss lite proviant i fall vi blev sugna ...så Här stannade Big Bengt...

och vi åt Choklade... Mmmmmmm marabo.... gott å käka det i naturen....

 

 

Nu börjar solen sakta gå neråt mot horisonten, så vi måste snabba oss så vi inte blir kvar på fjället sedan solen gått ner, det kan ju rent vara farligt om vi kör ner för något stup i mörkret...

Passade på att ta en bild på min häst i motljuset, man känns som moderna riddare som rider omkring på sina hästar ( har hela 142 st hästar under sig ) i en öken av snö...  ;)

 

Det man får se upp med här uppe på fjället är , björnar, Älgar, Fjällpirater, Vattendrag, Stup, Väderomslag, Storm och laviner, men annars är det nog ganska riskfritt...

 

Vi körde en lång sträcka efter isen, det är en reglerad älv/fjällsjö som dom dämmt upp för att få ut el från, den ser ut som ett månlandskap nu för det är så lite vatten efter den mycket kalla vintern som varit. namnet på sjön heter Tjaktjajaure.

ÅÅÅÅ... va tråkigt, snart vid bilen...

Men vi hade lite tur när vi körde över Tjaktjajaure, för det var en hel del vakar, så stundvis fanns det ingen is under mattan, bara vatten och det gungade bra... men allt fungerar med lite extra fart och 142 hästar som springer....

 

Nu har vi lastat skotrarna och är på väg hemmåt, bara 35 mil i bilen kvar då ...

Det ni ser på bilden är för renarna, dom ska inte komma sig in genom denna grind.

 

åååå... längtar redan till nästa fjälläventyr i Wildmarken...

 

Mvh Ricke

Inlagt 2010-03-08 08:04 | Läst 7528 ggr. | Permalink
Vilka härliga bilder ifrån din fjällresa!! Jag längtar alltid upp till fjälls och av dina bilder blev inte längtan mindre :).

mvh. Ulrica
Svar från RickE.nu 2010-03-08 08:49
Ja... har man aldrig upplevt fjällen och gärna i härligt solväder, så har man missat livet helt enkelt ;)
Längtar redan tillbaka!

Mvh Ricke
Riktigt härlig berättelse med många fina bilder och som Ulrika skrev så längtar man nu dig riktigt mycket =)

Mvh Crille
Hej Ricke!
Det verkar som Du haft det bra, det gör mig glad :o)
Kan Du behöva!!!
Vad läskigt när Du trodde "Big Bengt" var död...
Tur att han lever och mår bra ;o)
Jag fastnade speciellt för EN bild... ;o)
Vill bara tala om att det är fint i Stockholm med... ;o) Hahaha...
Kram Milla
Fina bilder och en trevlig berättelse.
Är det en Järv på sista bilden ???
Jäkligt bra bilder!
underbara bilder. verkar som du haft tur med vädret å allt på din resa. känns som jag måste åka upp till fjällen i helgen som kommer.



(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar