I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

2000 bilder senare med Canon G10

Jag har nu hunnit ta hela 2000 bilder med min lilla G10:a. Måste dock erkänna att jag ofta har min systemkamera borta när jag fotograferar med G10:an, men som dokumentation och i stället för att inte ha någon kamera alls så duger den gott. En stor fördel som jag upptäckt med G10:an mot en systemkamera är att jag kan ta bilder var som helst utan att någon tittar eller bryr sig, använder jag min 1ds eller 5D med batterigrepp så tittar dom flesta och dom flyttar gärna på sig och vill helst inte vara med på bild. Med G10:an är det ingen alls som bryr sig.

I går var min familj och jag på sportlov i Lappland/Malå och åkte slalom, jag hade tänkt ta med en av systemkamerorna, men lämnade dom hemma och stoppade G10:an i fickan i stället och visst blir det bilder, men jag kan ju inte ta samma sorts bilder med den som systemkameran. Jag provade ta några hopparbilder, men där hänger inte G10:an riktigt med, nu var det riktigt "dåligt" väder, det var helmulet, snöade lite och var ganska mörkt ute hela dagen, så det var svårt att får riktigt snabba slutartider om jag inte ställde upp iso:n rejält.

Här är lite bilder från ett mulet Malå från gårdagen, alla tagna med G10 kompaktkamera.

Längst upp på Tjamstabackens mittersta liften, man ser Malå lååångt där nere.

 

Provade inbygda blixten, fungerade ju men inte "perfa" resultat, min dotter som blundar närmast och hennes polare.

 

Nästan alla i Lappland bor i sådanahära lappkåtor. Denna står på toppen av skidbacken som heter Tjamstan.

 

Den här Lappgubben är handgjort i trä och står på toppen av tjamstan, man kan se den från vägen som går nedanför ättastupet som det kallas. Här hoppade dom gamla samerna som inte orkade följa med längre förr i tiden, dom kunde helt enkelt inte följa med utan blev en last för resterande, så dom hoppade och tog livet av sig här. Grymt men på den tiden fanns det inget ålderdomshem eller någon anhörig som kunde ta hand om dom helt enkelt. Därför står denna staty till minne av alla samer som dog här nedanför detta stup.

Alla sätt att ta sig upp i backen är tillåtna, liggande som stående bara man kommer upp.

Uppackning.

När jag tog denna bild så hade kameran blivit inställd på Manuellt, så den var helt överexponerad, men tack vara jag fotograferade i RAW så lyckades jag få tillbaka lite täckning i den vita snön.

 

Visst fungerar G10:an, jag har fått några naturbilder som jag gillar skarpt med den samt macrobilder är den duktig på, men ofta har jag borta trots bra vidvinkel på G10 min 16-35 2.8L samt 70-200 2.8L och den mycket snabbare exponeringstiden jag kan ta med 1ds p.g.a att ison går ställa högre med bra kvalité på bilderna.

Men visst får min lilla G10 som jag rymmer i min jackficka följa med även i fortsättningen. Jag har dock ett bås på sensorn på den nu, ska skicka in den på garantirengöring, kolla på lappgubbenbilden här ovan så ser ni bakom gubben em märkare fläck, samt även på lappkåtanbilden, jag blir enormt störd av sådana fläckar och undrar fortfarande hur det lyckats komma in ett litet bås på sensorn.

 

Ha de gott!

Nu är det inte sportlov längre för min del, utan nu är det slita ihop några stackars kronor så man har mat att ge till barnen...

 

Mvh Ricke

Inlagt 2009-03-04 07:46 | Läst 7481 ggr. | Permalink
Hej Ricke!Härlig reportage från skidbacken.
Bra bilder med din G10.Jag har en OLYMPUS 1200
och jag tycker det blir bra bilder.
Och den är så liten att man får ner den i fickan
mvh Rolf



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar