I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Oseriöst eller kreativt med arrangerade bilder?

Hejsan!

Jag mår inte bra när folk har skrivit in i kommentarerna att man är oseriös och att det är lurendrejeri med en arrangerad bild som jag har i bildgalleriet FS, jag funderade ett tag på att raddera den helt så ni alla skulle slippa se den mera, för det är ju inte kul att läsa sådana kommentarer, sedan gillar jag inte att bli kallad lurendrejare eller oseriös, för jag om någon är verkligen en seriös fotograf som tar detta yrke på högsta allvar.

Men hur många av bilderna i FS är arrangerade? hur många plockar bort kvistar och annat när de fotograferar en macrobild, hur många städar efteråt i ps utan att skriva in det? det är väl då minst sagt lika oseriöst att inte tala om det eller hur?

Men jag kan hålla med att naturbilder och djurbilder som man tar i det fria ska inte fejkas, utan visa som det var, men många fotograferar även djur som sitter inhängnade i djurparker och skriver inte in det, utan man får tro att dom tagit dom bilderna på vilda djur.

Detta är det omtalade bilden, den är inte fejkad med photoshop utan original direkt från kameran:

Men bilden är arrangerad, och läser man noga så framkommer det också i texten, men många läser inte utan kommenterar direkt och dom får väl skylla sig själva tycker jag, för läser du inte en bruksanvisning så förstår du oftast inte det du köper heller?

Här visar jag ju exakt som det var, den är inte fejkad... en kille som springer i skogen och en uppstoppad börn som står i gläntan samt att det är i naturen...

Här kan du se den i galleri fs : http://www.fotosidan.se/gallery/viewpic.htm/1302340.htm

läs gärna kommentarerna också så ser du varför jag mår dåligt och funderar på raddera den helt från hårddisken och sluta med mina påhittiga bilder, lägga kameran på hyllan och hitta på något annat med mitt liv, eller vad som nu är kvar av det...

Här kan ni läsa hela storyn om hur vi lekte fram denna bilden: http://ricke.novicom.nu/bjornen/

 

Vi hade kul, och jag tänkte dela med mig och lade upp den bilden i galleri fs för länge sedan, men som sagt så funderar jag starkt på plocka bort den, vad tycker du? ska jag delete den helt?

är jag oseriös, en lurendrejare? känns inte bra med dom orden, sårar mig djupt i mitt hjärta må ni tro...

 

 

kram

Ricke

 

 

 

 

Inlagt 2009-02-17 09:30 | Läst 16010 ggr. | Permalink
Klart att bliderna skall vara kvar. Skit i tyckarna och njut av att du skapat lite upprördhet bland en viss kategori "fotografer". Jag håller på dig!

/Jonas
Hej Ricke!

Ta inte bort den!

Jantelagen är stark i Sverige, men jag vet att du är starkare! Dina bilder bevisar det! Strunta i vad de som är avundsjuka tycker. Kan man inte läsa så kan man inte.

Det var just den bilden som fick mig att upptäcka dig som fotograf och det hade vart så synd om andra missar dina fantastiska bilder.

Bildmanipulering sker alltid när man fotograferar, man kan göra det i sökaren eller i datorn. Medvetet eller omedvetet.

Keep it up! Det kommer alltid finnas missunnsamma typer och det gäller inte bara inom fotografi, utan hela livet.

/Mattias
Humor är svårt, inte alla som förstår sig på den.
Det finns några humorbefriande människor, ta inte åt dig av dem.
Radera inte bilden, den är kul.
Bara tanken på att du släpat ut en stor uppstoppad björn ut i skogen, ja inte endast till ett ställe utan flera platser, för att få en rolig bild bara det får mig att dra upp mungiporna flera steg.
På fotosidan får man inte var snarstucken.
/Margareta
Klart att bilden skall vara kvar! Puristfascism finns överallt, dra på smilbanden och plåta vidare. För övrigt kan man undra om inte vissa antimanipulationsfantaster -obs att jag inte skrev -fanatiker ;-) - egentligen är en aning manipulerade själva...

Därmed inte sagt att de alltid har fel, och diskussionen är nödvändig. Men i det här fallet är det för mig solklart, låt bilden vara kvar och var stolt över den.
Nej men inte fasen skall du ta bort den?
Nu har jag inte läst dina länkar (men borde göra det) MEN just det där med att inte låtas ig påverkas av negativ kritik är nog så viktigt OM du tar bort vaje bild någon inte tycker om... ja vafan då kommer vi aldrig kunna lägga ut några bilder för det finns ALLTID någon som tycker något negativt!? Och tar du bort den vinner ju dom åsikterna över dom positiva? Det är väl synd??
Enligt mig är det som skall betyda mest om DU tycker bilden duger i dina ögon. Blir den dessutom invald i galleri FS bör du sträcka på dig då den är något utöver det vanliga:-)
Mvh Anna
Jag förstår att du blir kränkt och att du mår dåligt Men koservativa naturfotografer har en tendens att missa skogen för alla träd Och hur många gånger ser vi inte fåglar som matas i olika sammanhang Björn där man i flera veckor matat dem för att kunna fotografera Du är en lysande och nyskapande fotograf Låt bilden vara kvar den är mycket bra och rolig/bert
Du har inte ljugit någonstans, du har sagt som det är och om folk inte kan ta det, så är det deras problem, behåll bilden och låt oss andra bli glada av den och humorn i det hela.

Du är kreativ, till andras glädje. :-)
Duhar ju inte ljugit, låt bilden vara kvar!:)
/E.T
Låt bilden vara kvar Ricke.
Ta inte åt dig av gnället.
Du är starkare än dom.
Kör så det ryker även i fortsättningen.

/Daniel som är stort Ricke-fan.
Hej1 Kul bild och bildserie, inte ska du plocka bort bilden.Du har ju förklarat att bilden är arrangerad folk är väl läskunniga, har en liknande bild från jokkmokks marknad men där är det så uppenbart att djuret är uppstopppat så jag har inte idas skriva det.

/Bo
Hoppas du hittar kraft att stå på dig. Det finns många avundsjuka typer, besserwissers och gnällspikar ute i vår omvärd och därmed på FS (konstigt vore det annars). Du är ärligt med din bild där du beskriver hur det låg till. Du försöker inte påstå något annat.

En härlig bild och hoppas själv att slippa den upplevelsen med en riktig björn.

/Gunnar
Men du Ricke..... ;-) Skall man se det krasst, så har du ju faktiskt fått typ 97% beröm för din bild!! Något uttryck om "fejk", men... so what! Kan ju handla om omrval etc. Och inte minst, det viktigaste är ju att Du, är stolt och kan stå upp för din bild så.... Många som gillar den, inklusive jag själv. Dock, så tycker jag att det är rätt att från början markera att bilden är arrangerad. Det är det som gör, att den Inte är "fejkad" i mina ögon. Be happy!! /Peter-L
Men det där lilla gnället är väl inget att bry sig om? Klart att bilden ska vara kvar, den är ju döhäftig!

Nu försöker jag arrangera mina bokstäver här för att påverka dig som fotograf och läsare att låta bilden vara kvar. Jag manipulerar texten och kanske dig också, så jag är väl en lurendrejare då. Men det struntar jag i!

Ha det gott! /Tomas
Bilden är underbar.
Och du ser här vilket enormt stöd du har (och även i bildkommentarerna). Ta åt dig DET istället... och njut :)
Hakuna Matata!
För det första, FÖRSÖK ATT INTE TA ÅT DIG Ricke!
Jag vet att det inte är lätt (har själv råkat ut för påhopp och tråkigheter på FS).
Men de personerna som är elaka är inte värda att man blir ledsen och sårad.
De är bara avundsjuka!!!
Jag tycker personligen att resultatet är det viktiga, inte hur man fotograferar eller redigerar i PS.
Jag ÄLSKAR att ta bort kvistar och löv på marken, placera sniglar på blommor osv. Bara men inte skadar något djur och att man är ärlig och talar om det när man publicerar en bild (vilket jag aldrig haft problem med). För mig spelar det ingen roll om bilden är tagen på ett zoo eller i det vilda, men självklart är det roligare om man lyckas fota ett djur i sitt "rätta element".
Stå på Dig nu vännen och för all del RADERA INTE BILDEN, den är störtskön! :o)
Kramar Dig!
/Milla
Det framgår ju tydligt att den är arrangerad så jag förstår inte varför folk blir upprörda. Arrangerade bilder är en del av fotokonsten de med. Fortsätt att skapa såna här bilder!
Klart att du försöker luras! Varför har du annars tagit ut en uppstoppad björn i skogen och fotograferat den med en skådespelande person framför som spelar rädd?
Det är ju det som är grejen! Att göra en bild så att folk engagerar sig och tycker något om bilden! Vad hade du velat att de skulle skriva?

Jag tycker inte någon kommentar var särskilt påhoppande och jag tycker att det är intressant att så många tror att den är äkta! Men det är klart man gör! Det skulle nog jag också göra om jag såg den för första gången. Att du sedan vill hålla illusionen uppe lite längre syns ju ännu tydligare eftersom du inte talar om att det är en uppstoppad björn det första du gör utan till och med gör ett stort mellanrum så ser man det ser man det! Men det går lika lätt att missa det!

Det finns ingen anklagelse vad jag kan se eller tolka om att du inte skulle vara seriös som fotograf, eller att du inte är en duktig fotograf! Bilden är bra och bildidén både fantastiskt bra och rolig! Men någon upprördhet eller sympati för att folk tror på det och kanske till och med känner sig lurade är svårt att ge för det är ju uppenbart en bild som är till för att "luras" att tro att det är verklighet! Precis som alla andra dina bilder, eller mina bilder, eller vems bilder som helst! En bild är manipulativ och bara en yttepytteliten del av en verklighet!
Men om du känner att det är jobbigt personligen för dig så tycker jag du ska ta bort bilden! Det är inte kul att må dåligt över andras kommentarer så gör man det är det lika bra att ta bort den och skydda sig själv!
Jag har sagt det förut, men jag säger det igen: Bilden stannar!
Klart du ska ha bilden kvar!!! Hur många bilder tror du inte är arrangerade men urläckra ändå??!!
Jag tycker det är hur kul som helst o att du släpat ut en uppstoppad björn i skogen! Leklusten, kreaktiviteten o fantasin är det inget fel på;)) Keep up the good work!!!

Mvh Marie
Sträck på dig av stolthet. Du har framställt en bild som orsakar reaktioner. Om någon blir magsur eller grining så är det faktiskt inget du kan göra något åt, problemet är deras inte ditt.
Kör på!

/L
Bara ett inlägg i debatten.
Jag läste i ett nummer av Practical Photography för något år sedan (kan återkomma med exakt upplaga när jag varit hemma och kollat igenom tidningshögen:)) en artikel av naturfotografen Peter Cairns. Han hade haft en lång diskution med en av sina fotokompisar om en annan känd naturfotograf som nyligen kommit ut med en fotobok. Så långt allt lugnt. MEN Peters gode vän var asförbannad för att boken sålde drösvis trots att den innehöll bilder som var photoshopade. Ex. hade tre delfiner i en bild blivit fem och liknande. Peter ansåg (precis som jag) att vad spelar det för roll? Fotografen i fråga medger att bilderna är photoshopade och om det faktum att massor människor köper boken bidrar till en ökad medvetenhet om vår miljö och ett ökat intresse för hotade djurarter så är det väl bara bra?!
Ett exempel på "kreativ efterbehandling" som jag däremot har svårt för är den pressfotograf (kommer tyvärr inte ihåg vad han heter) som fotade under den senaste konflikten i Libanon, men tyckte att det var för lite action i bilderna så han lade helt enkelt till raserade hus och explosioner, sålde bilderna till medier och uppgav aldrig att de var fejkade.
David
Oj!

Blir rörd av alla kommentarer! ( och så många )
Tack för alla kommentarer och för allt stöd,

Bilden blir kvar på FS galleriet efter detta!

Återigen tack, tack!

Mvh Ricke
Hej Ricke !!
Helt klart en luren drejare ;D

Men ett mycket bra montage
Den är undrebar

Mattz
Kommer inte ihåg vem det var som sa det och inte exakta ordalydelsen

Men det här är inte xx, utan en bild av xx.

Kom ihåg det.

En bild är ett fryst ögonblick som förmedlar.
Om betraktaren upplever något så är det bra, om han låser in sig och "vägrar" ta del av "bilden" så är det hans förlust.

Så för allt smör i småland ta inte bort bilden.

Keep up the good work

Johan
Äh, Ricke, bry dig inte. Låt dig inte nedslås av en kommentar. Vi är så många andra här som uppskattar din kreativitet, den vill vi inte mista.

Mvh
Janne
Jag vet hur det känns att lägga upp en bild jag själv tyckte var skitkul, och sedan fick jag oerhört sura och allvarsamma kritiska bedömningar för bilden. Man blir jäkligt sårad, för det var ju inte min uppsåt. Jag tog bort min bild.
Men jag tycker att det vore ett misstag av dej att ta bort den här härliga bilden!
Har sett den förut på fotosidan, utan att läsa om den. Kan uppskatta den mera nu, känna lättnad över att björnen är uppstoppad. Det finns ju stark björnskräck av förklarliga skäl sedan länge hos folk. Att skoja med rädslor som i din bild tycker jag är ett sätt att ställa saker på huvudet och få bilden att bränna till. Man måste inte vara så jävla seriöst gravallvarlig alltid när man håller i en kamera! För min del håller du dej helt inom ramen för tillåtna fotogrepp!
Hälsn Anne-Sophie
Läste för ett tag sedan i Tidningen Foto om 2 svenska fotografer som uppmärksammades just för att de regisserar verkligheten, hjälper den på traven så att säga, Helga Härenstam och Leif Claesson.
De har lyckats mkt bra genom att inte följa "reglerna" så jag ser ingen som helst anledning till att du ska låta ett antal fyrkantiga personer med skygglappar vad gäller kreativitet styra din utveckling.
Till syvende och sist måste man själv välja väg och vara stark nog att följa den om man känner att detta är det man vill göra!

Så.. keep up the good work, du inspirerar och hjälper oss andra att vidga våra vyer och utvecklas.
Hmm... jag hade nog väntat mig en storm av bespottningar i kommentarerna under bilden men folk skriver ju verkligen jättebra omdömen! Ett enda av många kommentarer är negativt och jag hade varit jätteglad om jag fått så mycket beröm!

Jag vet att en enda kommentar kan förta så mycket men här är det ju bara att kolla på fakta: du talar om att bilden är arrangerad och det står precis under bildenal , som är läs och skrivkunniga ska kunna läsa det.

Så det handlar kanske snarare om konsten att skaka av sig en människas åsikt?

Lycka till med framtida bilder iallafall, klart du inte ska lägga kameran på hyllan :)



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar