I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Sensorengöring vad är bra?

Jag tycker inte det är direkt kul att rengöra sensorn i mina två kamerahus, jag har en 5D gamla modellen och en 1ds nya modellen. Den gamla 5D´n har ju ingen självrengörande sensor och sensorn i den är riktigt duktig på att dra till sig damm och pyttesmå partiklar som man inte ser med blotta ögat.  Det kan sabotera en hel serie med bilder om man har lite otur. 1ds MKIII:an har självrengörande sensor, men man måste ändå rengöra sensorn manuellt för att få den riktigt ren. Men den är betydligt bättre på att dra till sig mindre damm är 5D´n.

Jag minns en gång när jag fotograferade en hel flock med studenter, dom ville ha enskilda och gruppbilder utomhus. allt blev kanonbra tills jag såg bilderna i datorn... Då hade ett mikro pyttelitet jäkla skräp lagt sig så illa att det hamnade i ansiktet på studenterna. Det blev säkert 20 timmars extra jobb för det var inte lätt att fixa 200 bilder med skräp mitt i facet. Det är sådana gånger man ångrar att man inte rengjorde innan man fotograferade.

Skräpet syns sällan då man fotograferar naturbilder, det är att det kan synas mot en helblå himmel eller så, men i studiomiljö är det riktigt noga att rengöra innan man fotograferar, annars får man ångra sig sedan.

Ibland har jag rengjort i timmar för att man jagar runt något stackars bås som flyttar sig runt i kamerahuset, men vägrar att lämna stället. Jag kan bli galen för jag är pedant när det gäller små pyttifina bås i mina hus.

Jag ska plåta ett bröllop på fredag och ett på lördag, så nu är mina hus ordentligt rengjorda ( peppar, peppar, peppar )

Tänkte visa vilka prylar jag använder när jag rengör i fall någon är intresserad?

 

Det är en hög med prylar för att rengöra sensorerna. En gummiblåsa, Digipad med optic Eclipse rengöringsvätska samt VisibleDust Arctic Butterfly.

 

Jag börjar med gummiblåsan. Visst kan den vara bra, men ensam är den inte alls bra, den blåser ju bara dammet runt i huset. så om inte den inbygda sensorengöringen tar skiten, så brukar jag först blåsa med gummiblåsan för att få loss skiten från sensorn, därefter tar jag Visible Dust...

Det är en slags pensel som det sitter ett batteri i. Med den så gör man så att penseln blir statisk och drar till sig skiten, detta fungerar otroligt bra och räcker oftast ganska bra, men ibland, ja några gånger per år så är dom där elaka dammkornen framme och dom måste man bekämpa med betydligt hårdare medel...

 

Då är det bara att svabba på lite, det känns ju inte så kul när man har dyra hus och vara där inne och svabba på, men det måste tyvärr gäras för annars blir det skit på bilderna. Ja alternativet är ju lämna in huset för rengöring, men vem har tid att vara utan kamerahus? även om jag har två hus så vill jag alltid ha med mig reservhuset i fall att det händer något.

 

Såja, nu är gamla bettan rengjord och så fin att hon får följa med som reserv på bröllop i dagarna två :)

 

Hur rengör Ni era hus?

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Jag tog lite bilder i studion igår...

Drill  ( ja det heter visst så i Norge )

 

 

Jag har målat studion helt vit, golvet är ganska blankt, så man ser spegligen direkt på golvet.

 

Skit på sensorn syns oftast inte med vit bakrund, det är dom färgade bakrunderna som är värst tycker jag.

 

/  Ricke

Inlagt 2009-02-11 23:12 | Läst 8892 ggr. | Permalink
Själv använder/ föredrar jag bara Eclips och spateln. Ja, har faktiskt provat en mängd andra sätt att göra ren sensorn - men inget har varit i närheten av Eclips-vätskan och spateln då det gäller resultat kontra ekonomi ( att lämna in kameran för rengöring tar ju inte bara tid, det är rejält dyrt också tyvärr - så nog betalar jag hellre 149 spänn för ett Eclips rengöringsset med massor av spatlar, som räcker hur länge som helst, än att betala 700-800 som kameratillverkarna tar för en enda rengöring ).

Däremot får man vara jäkligt försiktig och se till så att du har ström i kameran under hela rengöringen ( helst via kamerans elkabel ) - slår till exempel slutaren igen under rengöringen kan du sabba hela slutarenheten för alltid. Och byta slutare är förvisso ännu dyrare. Men, som sagt, med lite sunt förnuft så är det ingen fara enligt min egen erfarenhet.

Dessutom står det till och med i de flesta kamerors instruktionsböcker hur man gör ren sensorn själv - vilket ju bör tolkas som att det inte kan vara alltför avancerat, svårt och riskabelt.
Svar från RickE.nu 2009-02-12 08:52
Tack för mer information, ja man måste givetvis vara mycket försiktig och ha bra med ström i kameran.

Mvh Ricke
Tack för det här inlägget, information som jag har börjat fundera på... för min kamera behöver verkligen rengöras. Och nu vet jag mer om hur!

Stort tack!
Svar från RickE.nu 2009-02-12 08:53
Ja, man måste rengöra tyvärr. Men var försiktig.

Mvh Ricke
jag använder ej spateln sedan länge för den luddar, koomer du år ljusschaktet så har du fixat ett bomullsfält där. Jag har testat det mesta o följande sätt fungerar enkelt o säkert.
1. gummiblåsa
2. visible dust pensel
3. kolla med visible dust lampan om sensorn är ren
4. Om inte använd eclipse vätska på syntet tops från elfa.
5. Kolla med lampan igen oftast är det helt ren.

Viktigt att tänka på
du kan skada sensorn genom att skit ligger kvar därför ska du blåsa o använda borst innan våtrengöring. Sedan kan sensorn skadas genom att du använder för mycket vätska (2 st droppar räcker låt topsen suga in) och börja aldrig längst ut i kanten utan en bit in.
Svar från RickE.nu 2009-02-12 08:56
Tack för inlägget!
Jo den luddar även för mig tyvärr, det är som en karrborrband som det fastnar på.
Hum Visible dust lampa? har du en med inbyggd lampa eller? men det går ju använda en vanlig ficklampa och kolla med eller skadar man sensorn genom att belysa den?

Mvh Ricke
Censorrengöring? ;)
Jo tack, den är mer än lovligt skitig just nu...
Jag har lagt av med paddlar från eclipse sen länge dom luddar bara. Nu kör jag med tops som jag köper från elfa jag har skrivit artikel nummer etc i en annan tråd tidigare. Dom funkar kanon. Topsen är gjorda i syntet ej bomull.
Jag har lagt av med paddlar från eclipse sen länge dom luddar bara. Nu kör jag med tops som jag köper från elfa jag har skrivit artikel nummer etc i en annan tråd tidigare. Dom funkar kanon. Topsen är gjorda i syntet ej bomull.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar