I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Nu är det ny högkonjuktur på gång!

Ett större företag inom byggbranchen har fått in en jätteorder så stor att dom måste bygga ut fabriken för att kunna leverera jätteordern.

bygget är deran i full gång, vi funderade inte på om det är lågkunjuktur eller inte säger vd Anders Andersson, "det gäller att smida medan järnet är varmt" .

Även inom legotillverkningen så har det börjat strömma in fler order än normalt.

Byggindustrin räknar med att det kommer att blomstra på arbetsmarknaden nu under våren.

Till och med den lilla korvkiosken runt hörnet har känt av att det är något på gång och tror det lossnar snart...

 

Tja... tänkt!

- vem styr en lågkonjuktur, ja det är ju vi människor, det är ju vi som bor på denna planet och det är ju vi själva som styr om det är mycket jobb eller inte

"Om media skrev mer possitiva reportage om företag som går bra trots lågkonjuktur, - så skulle det sporra andra att bli mer possitiva och våga lätta på plånboken"

Själv hade jag tänkt köpa en ny bil i höstas, men då blev även jag påverkad av alla negativa artiklar i dags och kvällstidningarna. så jag tänkte att jag har väl kvar min gamla v70 som inte är så dålig trots allt, dessutom har den ju 4-hjulsdrift och det kan ju vara bra för mig här uppe i norr, även om den tar lite mer bensin. Jag tänkte att jag kan väl ha kvar den i en två tre år till säkert, eller så länge denna lågkonjuktur varar. Jag läser varje dag hur företagen permiterar folk. Tidningarna har stora svarta rubriker på förstasidorna och ju hårdare håller jag om min egen plånbok.

Det är en masspsykos som påverkar oss alla,  även om vi inte tror det så blir vi påverkade!

Visst förstår jag att det finns andra orsaker också, men att det gick så fort denna gången skyller jag mycket på media som säljer bättre med stora svarta rubriker.

Om vi fick läsa reportage om hur bra många av våra företag går och investeringar som görs trots lågkonjukturen så kanske det skulle smitta av sig till andra att våga satsa och på så vis ta oss snabbare ur den låga svaka vi är inne i just nu?

Vad tror Ni? är Ni påverkade liksom jag?

Hur har Ni drabbats av lågkonjukturen? har ni kvar ert jobb eller är Ni permiterade?

Vad tror Ni om framtiden?

 

Mvh Ricke

 

Inlagt 2009-01-18 13:49 | Läst 10437 ggr. | Permalink
Media har en stor påverkan tror jag på vår inställning till konkukturen. Ju mer svarta rubriker detso mer håller vi i plånboken. Sedan är det kanske inte helt fel om konsumtionshysterin dämpas en del. VI har bara en jord och vi bör ju inte förbruka mer än vad som återskapas.
För egen del så har jag jobb kvar, ser även att det kommer mer jobb framöver. Det ringer någon rekryteringsfirma då och då och frågar om man är intresserad av liknande arbete åt något annat företag. Vilket jag inte är.
Bytt bil har jag gjort från en 02 til en 06. Påverkade väl inte bilförsäljningen i någon större utsträckning. Men jag fick ju skjuta till lite kapital...
Ha en fortsatt bra dag
Svar från RickE.nu 2009-01-18 16:11
Tack för din kommentar Bengt!
- Själv bor jag i västerbotten och vi är hårt drabbade. Vi har mycket träindustrier runt omkring oss, det är väl dom och bilindustrin som drabbats hårdast ännu så länge.

Själv har jag en hel del uppdrag, fotojobb ännu så länge, sedan håller jag på inom reklambranchen. jag brukar även jobba som säljare inom elektronik/fotobranchen. ( så jag har ju en del ben att stå på ) Ännu finns det jobb, men man märker ju att det håller på trappas ner lite.

Mvh Ricke
Jag tror som du Ricke
Dvs att vi påverkar varandra.
Media påverkar oss.
Vi blir påverkade även om vi tror oss se igenom och vara kritiska.


Jobbar i en branch som i flera år konstant
omstrukturerat vilket innebär
att jobbsäkerhet har jag inte haft de senaste 5 åren :).....
härhemma räknar vi på halvårsbasis
om man har jobbet kvar eller inte.
En ny sk lågkonjuktur ovanpå detta känns såklart
som en extra sten i kassen.
Fast det får lov att fixa sig på något sätt....



Jag ser ljust på framtiden,fast med det menar jag inte att jag tycker vi skall
rusa på och bara kräva mera "resultat", snabbare "resultat hela tiden.
Och att det är måttet på om vi befinner oss i lågkonjuktur eller högkonjuktur.
Skulle vara skönt att leva med en planare kurva :)

Kanske är det här också en tid för eftertanke; Hur vill vi forma vårt samhälle, vad vill vi påverka varandra med.
Tyckert jag hört så många reflektioner som din på
senare tid.
Det ser jag som hoppfullt, att tankar och begrundelser inte bara kommer från media
utan även från sånt som bloggar.
/annelie
Svar från RickE.nu 2009-01-18 16:22
Hej och tack för din kommentar Annelie!
- Självklart påverkar vi varandra, se bara här på fotosidan, kommer det en ny kameramodell så vill ju alla ha en sådan, och ju mer det skrivs om den nya kameran i forumen så ju mer sugen blir man ju på att skaffa en sådan. Köper grannen en ny bil, så visst blir även jag sugen på att köpa en ny!

Jag håller med dig om att det skulle vara skönare och tryggare att leva i en planare kurva, frågan är bara hur man kommer dit?

Mvh Ricke
Media talar - vi lyder... Tror jag i alla fall!

Inte många jag känner har förlorat jobbet, inte heller jag, ändå talar alla om lågkonjunkturen... Visst existerar den i allra högsta grad men den drabbar inte alla brancher lika. Vissa lever och frodas. En kompis inom verkstadsbranchen går på knäna under alla beställningar! De leverar reservdelar till stålverk. Kanske renoverar stålindustrin i väntan på högkonjunktur? Hursomhelst beställer de stora mängder reservdelar...

Just bilar är talande tycker jag. I flera år har det väl ändå varit tydligt att köparna börjar snegla på andra modeller. Inte har tillverkarna reagerat på det i någon större grad! Som man sår får man skörda sa bondefolket här i mina trakter förr...

//Hasse
Svar från RickE.nu 2009-01-18 16:27
Tack för kommentaren Hans!
- Visst kanske det är som du säger att flera företag har full rulle. Även jag har dubblat omsättningen under 2008. Har själv nästan sprungit i väggen. Jag bor i norra sverige och ser vad som håller på att hända runt omkring här. Vi har mycket permiteringar och kommer säkert att känna av lågkonjukturen själv om det fortsätter så här?

Mvh Ricke
Media har till sin uppgift att pverka och ibland styra; En amerkansk undersökning visar att om man plockar bort all text och låter bilder vara kvar i dom vanligaste tidningarna så är följande bilder aktuella. Mäktiga ledare.anklagade,kändisar,utslagma och minoriteter,framgångsrika idrottsmän,våld och olycksoffer och slutligen svältande barn.I stort sett varje dag matas vi av det som media vill att vi skall känna/bert
Jag har fått byta jobb. På samma företag och med samma arbetsuppgifter, men på andra tider... Klart man är påverkad och tänker på det. Om inget annat så tänker man ju sig för en extra gång innan man faktiskt tackar ja till det där nya jobbet (som förhoppningsvis snart dyker upp :-)), eftersom man då är sist in och därmed först ut...

Tror precis som du skriver att en stor del om inte tom den största av lågkonjunkturen beror på media.

Men jag har iallafall lättat liiite på plånboken och väntar på en ny 24mm glugg! ;-)

Mvh
Jerka
Jag har inte märkt ett skvatt...
Men jag har så mycket annat att oroa mig för :o(
Mvh Milla



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar