I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Min favoritkyrka renoveras

Norsjö Kyrka är korad som en av Sveriges vackraste kyrkor, den byggdes och skulle invigas den 15 juli 1915 och brann den 19 juli 1915 ner till grunden, brandorsaken blev ej klarlagd men redan samma år så beslutades att en ny kyrka skulle byggas på samma plats. Den kunde invigas 22 juli 1917 och det är den ni ser på bilden ovan.

Jag bor ganska nära denna kyrkan och det är verkligen min favoritkyrka, har tagit många bilder både i kyrkan och utvändigt under årens lopp, för att inte tala om alla bröllop man fotograferat i och runt denna.

Under de sista åren har det dock varit problem med det gamla taket som där gått sönder tegelpannor och lossnat med risk att någon människa ska bli skadad, tegelpannorna är specialbeställda från utlandet för att det skulle bli så likt originalet som möjligt. Kostnaden beräknades till 3,4 miljoner, men när de började plocka ner och skulle byta tegelpannorna så upptäcktes att mycket av trävirket under som håller pannorna var i mycket dåligt skick, så om jag minns rätt så blev det drygt en miljon dyrare än beräknat.

Jag tänkte bara ta lite bilder och föreviga detta jobb för det lär ju dröja minst 100 år till innan nästa takrenovering, så här kommer lite bilder från självaste renoveringen och lite bilder jag tagit tidigare under årens lopp...

( alltså ingen uppdragsgivare utan för min egen skull )

Dom gamla takpannorna har gjort sitt och är farligt då de kan falla ner i huvudet på folk.

 

 

Byggarna har säkerhetslinor för man vill ju inte falla ner från dessa höder!

 

 

 

En dag, när man blir gammal och pensionär och får en massa tid över kanske jag ska skriva en bok om kyrkan och då är det ju bra med lite bildmaterial ( bara man lyckas spara dom digitala bilderna i 25år? )

Här nedan kommer lite bilder jag samlat på mig genom åren ...

 

 

 

 

 

 

Också två bilder från bröllop, både vinter och sommar...

 

 

 

 

Vad tror ni? Någon av bilderna ovan som platsar om man skriver en bok om den? vilken typ av bilder ska det vara då för den ska bli intressant? interiört? exteriört? samt lite faktatext om hur kyrkan brann och byggdes upp igen? kanske söka redan på någon bild från den tiden eller ritningar skisser?  hum??

Kommentera gärna!

 

Mvh Ricke

 

Inlagt 2008-09-19 19:54 | Läst 9675 ggr. | Permalink
Förstår att det är din favoritkyrka när jag ser dina fin fina bilder. Tycker dina bilder lyfter fram den vackra kyrkan på ett fint sätt.

/Gunnar
jag tycker alla bilderna var riktigt fina, gillar nog den andra av dom bilderna du tagit på kyrkan var "bäst", fint kvälls/morgon ljus och fint inramat av trädet!
´din´kyrka är absolut en kyrka jag ska besöka nån gång i livet. Jag tycker den är så himla fin och att den är i trä tycker jag är speciellt , då jag mest är van vid kalkade kyrkor här nere.
Jag brukar oxå dokumetera så fort vi gör några stora arbeten på *min* kyrka.Nu tänker jag inte göra nån bok förstås men det är ändå kul att ha och att visa barnbarn nån gång i framtiden att där jobbade jag och såå såg det ut då osv jaja du förstår hahaha, för själv älskar jag att titta i kyrkarkivet på gamla bilder och dokument och protokoll och sånt , vet massor om min kyrka nu! ( enda nackdelen med det är att jag brukar få ha kyrkvisningar nu om det är bussturer som vill komma o titta , jag hatar att prata inför folk ju *S* )

Vansinnigt vackra bilder du har tagit på kyrkan, jag får rysningar längs ryggraden när jag ser dom!

Kramix pia
I den kyrkan skulle jag vilja gifta mig i ;o)
Kram Milla
Ljuvliga bilder. Förstår att det är din favoritkyrka.
Fin-fina bilder och en bra idé med en bok om den. Lagom t ex till 100-årsjubiléet 2017. En bok ska innehålla alla aspekter av objektet. Dina bilder såväl som historiska bilder av andra fotografer. En berättelse förstås men den behöver inte vara tråkig. Historier och anekdoter ger liv åt bilderna. Om du vill göra den mer personligt som "din" bok ska nog ditt eget bildmaterial överväga. Bilder från när den används i gudstjänster och förrättningar ger kyrkan sin plats i människors liv. Bilder ur de gamla kyrkböckerna kan vara en intressant del i boken. Speciellt om du har en intressant detalj eller anekdot i sammanhanget. det finns mycket mer att spåna om men jag tror du fattar =) Du har just hittat ett livsprojekt med lämpligt slutdatum. En god vän till mig har skrivit på en bok i flera år om sin farbror och finska vinterkriget i Karelen där han kommer från. ARretet med boken har lett honom till intervjuer med pensionerade generaler, krigsveterander, finska ÖB, resor till krigsområdet och mycket annat roligt och häpnadsväckande. Jag tror inte han har tryckt boken än =) Men det kommer du att göra 2017.



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar