I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Fotbollsfotograf ?

Jag fotograferade en fotbollsmatch i lördags ( 30/8 ) mer för att testa den nya kamerans förmåga, men även för det är kul med lite annorlunda fotografering och man slipper studiobilder, bröllopsbilder och uppställda perfekta bilder, bara njuta och trycka på avtryckaren...

Det var Norsjö IF som spelade mot Blattniksele/Sorsele på Rännaren i Norsjö

( Plonk eller hur det nu låter när bollen träffar en Blattniksele/Sorsele spelare, Norsjös 2-målsgörare Roger Karlsson nr 6 håller focus på bollen)

Norsjö vann med hela 5 -0 i lördagens division IV -match

 Jag är ju inte den som följer med i fotboll direkt men kunde inte undgå att höra att det var flera år sedan det gått så bra som i år för Norsjölaget, de har inte förlorat en enda hemma match ännu så länge och endast två bortamatcher som de inte vunnit...

Det var ju ingen jättepublik om man jämnför med lite större städer, men publiken stod ut både i regn, kyla och ibland riktigt gassande solsken som denna match han med att uppleva.

Det regnade riktigt rejält ett tag faktiskt, men det var bara skoj att testa den nya 1ds MKIII i regn och rusk, jag kör med 70-200 2.8L hela matchen, skulle nog vilja ha en 100-400 mm eller mer om man skulle plåta fotboll oftare. ( jag stod dock under ett paraply )

En Blatniksele/Sorsele spelare som gör en ordentlig kullerbytta.

Oscar Roslund Norsjö IF´s målvakt behövde ju inte anstränga sig lika mycket som det andra lagets målvakt när det mesta av spelet var vid det målet, han tyckte ng det bara var kul att få känna på bollen ibland skulle jag tro? ;)

Hur gick matchen då undrar Ni säkert?  ok, här kommer lite mer om den...

Norsjö började att ta ledningen med 1-0 genom Sebastian Salomonsson, "Sebbe" som alla kallar honom gjorde även 2-0 målet , Norsjö spelade riktigt bra och det var sällan som motståndarna lyckades bryta sig genom och nå fram till chanser. Dom andra som gorde målen var Roger Karlsson 2 mål och Andreas Bertil 1 mål.

Trötta blöta och svettiga gav alla det som fanns, kul att se att Blattniksele/Sorsele försökte in i det sista trots att Norsjö drog ifrån med ledningen.

Vad ska man fotografera i en fotbollsmatch för att få spännande bilder som kan vara intressanta för en som inte såg matchen ? vad är en bra fotobollsbild? tacksam för kommentarer då jag inte är någon sportfotograf...

Skotträdd motståndare ?

 

Vill gärna ha tips hur och vad samt utrustning som de flesta sportfotografer använder samt vilka bilder man ska ta för att få intressanta sportbilder om dessa ska publ. i  exempel lokalpressen?

Tacksam för svar, länkar eller andra tips!

 

Mvh Ricke

Inlagt 2008-09-02 19:15 | Läst 18575 ggr. | Permalink
Jag försöker alltid hitta så nära bilder eller skära dem tajtare Ansiktuttryck eller någon form av kamp mellan spelarna. Utrustning jag använder 200mm på den ena kameran och 400 på den andra placerar mig ofta vid ena hörnflaggan eller kortsidan. Det är ju förhoppningen att det är vid målet det händer. Att fota över hela plan undviker jag det blir inte bra Låt spelet komma till dig/bert
Svar från RickE.nu 2008-09-02 22:55
Tack för dina rader Bert!
Ja, man känner man vill komma så nära som möjligt för att känna kontakten, joo.. skulle sitta skönt med 400 2.8 riktigt kort skärpedjup med den optiken skulle jag tro speciellt med största bländaren.

får väl nöja sig med att köpa en 100-400 f4-5.6 till att börja med och köra den på 1ds MKIII an och 70-200 2.8L på 5D då täcker man upp lite bättre...

/Ricke
I fullt dagsljus så kör jag med 300/4 med och utan 1,4x converter. Kvällsmatcher så blir det utan konverter tills det är för mörkt och då åker 70-200/2,8 på och jag får krypa närmare mål. På önskelistan så står ett 300/2,8 och ännu hellre 400/2,8, men tomten skyller på att han inte har råd.

Placeringsmässigt på plan så brukar jag hålla mig i jämnhöjd med straffområdets linjer oavsett om jag känner för kort- eller långsida.

Bilder för lokalpressen? Kolla in Norran från den 29/8, de har såååååå fina fotbollsbilder från Sunnanås match.

Litet länktips: http://www.fotosidan.se/groups/sportfoto/index.htm ;-)
Svar från RickE.nu 2008-09-02 22:57
Tack för dina rader och länktipset!
Jag har ju norran själv, men hr inte hunnit bläddra igenom den de sista dagarna, så ska söka reda på den från den 29/8 för att kolla lite bilder då!
Tackar så mycket!

/Ricke(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver

XXX
 

Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar