I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

En snabbresa mot Norge för att fota Norrsken ...

Fredagkväll tog jag min ganska nyligen inköpta husbil och körde mot Arjeplog, först tänkte jag åka ända upp till Kiruna och vidare till Narvik i Norge, men såg på väderkartan att det verkade bli mulet där, så ändrade mig i sista stund och körde mot Arjeplog i stället. Det blev en snabb tripp ända upp till Bodö i Norge, men tyvärr var vädret inte till Norrskensfotografens fördel denna lördag natt, men fredag natten blev det desto fler många fina Norrskensbilder...

Alla bilder © Fotograf www.ricke.se  ( Klicka för större och bättre bilder )

Tyvärr så ser jag motiv hela tiden jag kör, så stannar rätt ofta för att föreviga stunden, här stannade jag till bara efter någon mil då jag såg hur vackert det var när solens sista strålar började försvinna ner bakom trädtopparnas kant...

Ett vattendrag som passerades, även om solen just försvunnit så är det fortfarande vackert, om du tittar till höger så ser man att det kommer en bil körandes.

Tänkte på filmen Jägarna då man ser denna bild, Norrland, pickup med massor av extraljus på taket, solnedgång... nästan så man börjar längta efter en Norrlands Guld :-)

Gillar landskapet i Norrland...

Men glömde totalt bort att hålla utkik efter renar, så fick "pallnita" översatt = panikbromsa, för det var några "vägrenar" som gick rakt över vägen utan att se sig för, så riktigt nära där att min nya husbil skulle vara intryckt i fronten, men som tur var gick det vägen..

Nu börjar dom stora bergen och fjällen att synas i horisonten, himmeln är lite oroväckande med tanke på att jag åker för att ta lite Norrskensbilder...

Kom fram till Arjeplog till slut, är bara ca 18 mil den vägen jag körde, så in´t så långt i Norrländska mått mätt.

Norrsken är ganska spännande att fota, för du vet inte när det kommer, eller så plötsligt kommer det bara, så gäller att vara "beredd" för utifall! - så testade ta lite bilder så jag kunde ställa in skärpa och exponeringstider rätt till dom förhållanden som var just då...

Rätt som det är så kommer det som en "grön orm som slingar sig" längs himlavalvet, härligt Norrsken...

Jag kör två kameror när jag fotar Norrsken, en med 14 mm vidvinkel och en med 24-70 2.8L för att variera lite, då slipper man byta objektiv och hålla på med det, nackdelen är väl att det blir många bilder, fast brukar kunna använda dom också.

Här ser man tv, "Galtis" ett lågfjäll på 800 meter över havet, men det ser inte så högt ut med 14 mm vidvinkel. Man ser kyrkan och det råkar just komma en bil och förstör mina Norrskensbilder... därav det vita ljuset på höger sida i bilden.

Nästan samma som ovan, men ingen bil som bländar och lite annat sken då Norrsken förändras hela tiden, fick även med spegelbilden av Norrskenet i vattnet på denna.

Inget Norrsken i denna, men gillar speglingen och ljuset i horisonten

Här står jag uppe vid hotellet så jag får vy över hela Arjeplog

Snacka om att det förändras hela tiden ...

Nu förflyttar jag mig, här ser ni min husbil i Norrsken... ( den ser lite gulaktig ut p.g.a gatljusen )

Har många fler bilder runt omkring Arjeplog, kanske lägger upp fler och andra bilder vid senare blogginlägg? Nu när jag tog denna bild är klockan närmare 02 på natten gissar jag och jag är på väg upp på Galtis berget eller lågfjället på ca 800 meter över havet, blir spännande att se om min husbil tar mig upp där, för det är väldigt brant uppför till toppen ...

Gick bra! men det var väldigt, väldigt uppför kan jag säga! helt bäcksvart och bara lysen som sitter på bilen, har inte hunnit montera extraljus på den ännu, så kändes som ett litet äventyr att bara köra hit upp kan jag säga :-)  här blåser det riktigt kallt, gissar på max +2 grader här just nu.

Linjerna till vänster är för att hålla fast masten på toppen av Galtis se nästa bild.

Stugan är röd för jag har på bilen, mina bakljus på husbilen lyser rött för ville inte stänga av den då jag vill komma in i en härligt varm bil sedan :-)

har ett x-antal olika bilder från toppen, men svårt att visa dom alla, ser ni stativet som jag glömde ställa undan innan jag tog bilden :-)  - Men det kändes skönt att komma in i den varma bilen efter dom här kalla bilderna kan jag säga!

Ser ni formen av ett ansikte?  jag tycker mig se ögon, näsa och en mun, nästan som en fantom... Mr Walker om någon läst den i forntiden? eller kanske den lever ännu idag, tidningen alltså!

Kyrkan på närmare håll, Norrskenet svävade runt kyrkan, kändes som det var "goda" andar som svävade runt där, fast nu börjar jag prata i nattmössan, för klockan börjar vara mot 03 tiden nu...

Fredagmorgon, natten till Lördag blev att sova på parkeringen mitt i centrum, mitt emellan Konsum och Kyrkan, när man vaknade så var det liksom full aktivitet runt omkring... Ett bröllop i Kyrkan och några hundra? pers som handlade så kändes lite malplacerad :-)

Hur som helst så tänkte jag... är ju inte så långt till Bodö i Norge härifrån? ca 30 mil, så varför inte köra dit och ta lite fina Norrskensbilder med härlig natur.

så drog iväg mot Norge...

Läs på skylten, in´t så långt kvar nu in´t ...  - men vädret ser inte så lovande ut för Norrskensfotografering direkt !

En ren som sjunger Nationalsången uppe på 740 meters höjd över havet...

Blir coola bilder trots att det regnar och är dåligt väder...

Nu börjar man närma sig Bodö ...

Trodde det var en U-båt :-) men icke!  Nu är det så kallade blå timmen, jag hinner ta lite mer bilder i Bodö, men skriver och lägger ut dom bilderna i morgon, för hinner inte mera nu, så vill du veta hur det gick med Norrskensbilderna så kom tillbaka och kolla på bilderna i morgon ...

Önskar en trevlig kväll!

- och kommentera gärna!

Mvh Ricke

ps. visst var ett av Norrskenen lik Fantomen? .ds

Inlagt 2016-09-05 18:57 | Läst 3046 ggr. | Permalink
Mycket vackra bilder.

Mvh Johan
Svar från RickE.nu 2016-09-07 10:00
Tack Johan!
Nu finns det fortsättningen på Norgeresan, om det blev Norrskensbilder eller inte...

/Ricke



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar