I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Solförmörkelsen kan göra mig blind på ett öga?

Så här såg solförmörkelsen ut i Norsjö, Västerbotten 2015-03-20 , bara 24 år eller så till nästa gång det inträffar? 

Klicka för större bild.

Jag gjorde dock tavlan att titta rakt genom kameran och 400 objektivet för att över huvud taget hitta åt solen genom kameran, innan jag fick skärpa så tog det en stund ...  kände hur det riktigt brände till i höger "sökar" ögat, så har nu varit hos docktorn som undersökt ögat och enl. han ser hornhinnan ut ha klarat sig, men det gör ont bakom ögat, så har jag otur kan "gula fläcken" blivit skadad? och kan bli blind med tiden? fast det är ju bara vänta och se...

Borde ju gå som arbetsskada i sånt fall, fast hjälper ju inte ändå, för utan höger öga lär man ju inte kunna leva på sitt fotograferande mer i varje fall med systemkamera?

Det som var lite häftigt var att det blev så snabbt kallt ute, för när månen skuggade solen föll nog temperaturen här med 6-8 grader på bara några minuter

Mvh Ricke

Inlagt 2015-03-20 15:48 | Läst 5595 ggr. | Permalink
Ovanlig bild på en solförmörkelse - jag gillar den.

Jag är ingen ögonläkare, men borde inte skadan märkas (förutom att det gör ont då) ganska omgående? Som jag skrivit på min blogg är "gula fläcken" rätt väsentlig för att se skarpt - egentligen ser man ingenting skarpt utanför den. Att man uppfattar omgivningen som skarp är en kombination av att ögat flyttar fokus flyttas hela tiden och att hjärnan fungerar som den gör.

Jag hoppas verkligen ditt öga klarar sig.

/T
Svar från RickE.nu 2015-03-20 16:15
Tack! Bilderna ovan är original direkt från kameran, men lagt ihop i en bild för att se förloppet. provade fotografera med slutartid 1/8000 samt minsta bländaren på 5D MKIII, men blev ändå för ljust. Så blev i stället: ISO 50, f/20 med EF 400mmL och framför ett glas som används när man svetsar, då blev bilden så här :-)
så tips till andra inför nästa gång det inträffar.

Ang. ögat, så är det en fläck som följer ögat vart än jag tittar är den kvar där, men har jag tur så kanske den försvinner? eller så får man lära sig leva med en svart fläck i ögat vart än man tittar...
men det värker och känns mer som det är bakom ögat det gör ont än i själva ögat? samt att det känns svullet och är väldigt varmt/rodnat. Får verkligen hoppas att det går över.

/Ricke
Oj! Låter inget vidare, hoppas det går över. Men tummen upp för bilden...

//Tommy
Jag ser att jag missade bild nr 3 och 4 ska byta plats för att det ska bli rätt ordning :-) men hade kunder och fotade ID foto samtidigt, så både ut och fota på 5D med 400mm på stativ utanför studion och in i studion och fota med 1dsMkIII så hade lite stressigt ett tag där :-)


/Ricke
Hoppas verkligen du inte får bestående men.
Hur känns ögat nu?
Svar från RickE.nu 2015-03-21 22:29
Hej! Ja det känns bättre, men en fläck finns där vart än jag tittar, så lite påverkan hade nog solen ändå.

/Ricke



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar