I Huvudet på en bildskapare

F o t o & L i v e t

Här avslutade samer sitt liv

Idag gick vi upp till Tjamstan i Malå, vi tänkte bara motionera lite, men innan vi gick iväg så tog jag med min gamla 5D II med ett 70x200 2.8L objektiv...

Vi gick upp mot toppen av Tjamstanberget som ligger mitt i Malå samhälle, här ser Ni stora kåtan på toppen som står fast där för jämnan, förr brukade ju samerna ta sin kåta, fru och barn och dra vidare...

Här är vyn åt det andra hållet, man ser Malå samhälle breda ut sig ordentligt från Tjamstanberget, i förgrunden ser ni blommorna Tuvull, som även en del kallar Ängslin.

På vägen upp såg vi även en ovanlig och sällsynt blomma, Lappnycklar som denna blomma konstigt nog heter. Lappnyckeln är sällsynt på kalkrika våtmarker, men vi såg bara detta exemplar på hela Tjamstanberget.

Här håller Annapia så kallat Kärringkrut ( heter Mattlummer ) men varför det kallas Kärringkrut beror på att man kan få dessa att smälla som en smällare! Om man torkar fröna, kastar upp i luften och håller en tändare under så låter det som en rassan kärring :-) eller som tioöres smällare som fanns förr i tiden. Kan smattra riktigt rejält.

Det är en magnefik utsikt här uppifrån omgiven av vatten, berg och långt i horisonten kan man se fjälltopparna breda ut sig.

Här är en bild på mitt följe upp på toppen av Tjamstan, Fina Annapia som numera bor på foten av berget Tjamstan...


Här nere i Laven bor Annapia,  även jag är där så ofta jag kan då jag inte jobbar. Det är riktigt fint och härlig byggnad.

Vi fortsatte och är här uppe på toppen av Tjamstan, Annapia verkar nöjd, men det är riktigt jobbigt att gå uppför, så jag vara lite svettig, men kan ju bero på att jag släpade en tung kamera med ännu tyngre objektiv :-)

Vi gick till Lappgubben på Toppen av Tjamstan, kallas för Nilagubben som ska skydda Malåborna liksom Frihetsgudinnan står sydväst om Manhattan i New York.

Här är utsikten rakt ner då det är ett stup och bergets sida är lodrätt intill Nilagubben som är på bild ovanför denna.

Jag har alltid trott att det var här dom gamla samerna avslutade sitt liv när dom inte orkade följa med p.g.a åldersskäl längre. Men det visade sig vara fel? det är inte alls här där Nilagubben står, även Annapia trodde det, så gissar att det är nog många fler med oss som missat detta?

När vi skulle gå hemmåt och ner igen så gick vi efter vägen bakom lappkåtan på toppen, då fick vi se denna skylt... Jag trodde den var felvänd och att den skulle peka åt det andra hållet, där vi nyss varit vid Nilagubben och det stup som är där.

Nåja, det var ju en stig där, så vi tänkte att det kan ju kanske varit något vi missat? så vi följde stigen...

Efter ett tag och möte med några riktigt stora aggressiva myggor som lyckats nästan tömma mig på blod, så kom vi fram till denna skylt.

Det var ju här som sista samen Erik Sjulsa, den sista samen som lämnade jordelivet just här vid ättestupan.

Ättestupan
På Tjamstanbergets topp finns Ättestupan, en ränna i berget. Legenden berättar om en gammal same, vid namn Erik Sjulsson, som företog den sista resan in i evigheten här.

Här är rännan det skrivs om, Ättestupe efter rännan är det ett ordentligt stup och massa stenar som sticker ut, så man lär nog inte överleva ett fall från denna bergstopp.

Här står jag i rännan på stupkanten, och fotar klippan ovanför.

Man ser vindkraftverks parken breda ut sig i bakgrunden.

Här är utsikten från det riktiga ättestupe som jag missat i alla år :-) fast jag har ju i och för sig inte varit i Malå eller Tjamstan så ofta tidigare heller.

Nej nu höll vi på bli tömda på blod av alla stora farliga blodsugare som var väldigt aggressiva här på toppen av berget, så vi sprang genom skogen så snabbt vi kunde för att undkomma blodförlust!

Pust, Kolla om det är några stora myggor kvar på min rygg är du snäll...

Men Annapia lyckades nog springa från dem alla :-)

Nu går vi ner igen, nerför Tjamstanberget i Malå och då får jag syn på ...

Malås ljugarbänk mitt i backen! men härlig utsikt att sitta här och njuta av utsikten, för här blåser nog dom flesta myggorna bort känns det som?

Ha de bra!

Inlagt 2013-06-30 19:50 | Läst 12458 ggr. | Permalink
Härliga bilder & kul att få följa med till ättestupan... =)
Mvh/Ubbe
Härliga naturbilder Ricke och lite annat fint därtill!
Rick tigt bra känner igen det från toppen/bert Rökå



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver


Lägg till

Tidigare blogginlägg

Kompisar